Ina na prodaji plina izgubila 190 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U četvrtom, posljednjem krugu natječaja za prodaju 193 milijuna kubika plina smještenog u podzemnom skladištu Okoli, danas su se Podzemnom skladištu plina javili HEP i Plinacro, zainteresirani za ukupno 109 milijuna kubičnih metara.

HEP je dao ponudu za 105 milijuna kubika koje će od Inine tvrtke Prirodni plin, čiji je plin, otkupiti za 0,57 lipa po kubiku, dok je ostatak od četiri milijuna kubika potreban Plinacrou za njegove tehnološke potrebe.

HEP-ova ponuđena cijena u zadnjem krugu prodaje je 75 posto manja od početne zatražene cijene Prirodnog plina, 2,29 kuna po kubiku, temeljem čega su u Ini izračunali da će zbog bagatelne prodaje 109 milijuna kubika izgubiti oko 190 milijuna kuna.

Vlada je, podsjetimo, krajem veljače ove godine donijela odluku da Ininoj tvrtki Prirodni plin, koja je do sada opskrbljivala potrošače plinom, odnosno prodavala ga lokalnim distributerima, od 1. travnja uzme taj posao i dodijeli ga HEP-u. Ini kao proizvođaču plina određena je pak regulirana cijena po kojoj plin mora prodavati HEP-u, od 1,7 kuna po kubiku, dok HEP lokalnim distributerima taj plin zatim mora prodavati po 2,4 kune za kubik.

Netom prije Vladine odluke da posao dodijeli HEP-u, kao i da mu da 70 posto kapaciteta u skladištu plina Okoli, svi su zakupci kapaciteta trebali iskazati interes za udjelom u tom skladištu. Kako se neslužbeno može čuti u Ini, njihov je Prirodni plin iskazao interes za 40 posto kapaciteta, budući da je u tom trenutku toliko, 220 milijuna kubika plina, i bilo u skladištu, dok su ostali - Prvo plinarsko društvo (PPD) i MET Croatia Energy Trade iskazali interes za stopostotnim udjelom.

Kako je, međutim, u srijedu kazao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, Ina i Prirodni plin su još lani znali da izlaze iz plinskog biznisa 1. travnja, zbog čega su trebali nominirati maksimalni skladišni kapacitet na pet godina, i osigurati si prostor za skladištenje od 150 milijuna kubika. Kako tu ministrovu izjavu neslužbeno komentiraju u Ini, i da su se javili za puni kapacitet od 550 milijuna kubika Okolija, ne bi ga dobili jer je kasnije Vlada 70 posto skladišta odlučila prepustiti HEP-u. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter