Imunološki zavod postaje državna ustanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imunološki zavod postat će državna zdravstvena ustanova, odlučila je u četvrtak Vlada, a premijer Zoran Milanović poručio kako je to bio jedini način da se sačuva ta tvrtka od strateškog interesa za Hrvatsku.

Vladinom odlukom Imunološki zavod (IZ) preoblikuje se iz dioničkog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja, a za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Oni u roku od 90 dana moraju pripremiti uredbu kako bi se u proračunu za iduću godinu mogao osigurati novac za rad Zavoda.

"Nakon više mjeseci napetosti, traženja rješenja, vjerujemo da je ovo rješenje", rekao je Milanović te dodao kako je riječ o problemu koji je njegova Vlada naslijedila "kroz godine zanemarivanja".

"I na kraju, ovo je rješenje - povratak državi. To nije najsretnije rješenje, ali to je bio jedini način da se tvrtka sačuva i da joj se da svježi početak pa ćemo vidjeti što će biti. A nadamo se najboljem", ustvrdio je premijer. Slučaj Zavod, dodao je, još je jedan dokaz da Vlada ozbiljno shvaća probleme i to one koje nije uzrokovala.

"A to je velika većina problema u Hrvatskoj. Mnoge smo riješili i mnoge ćemo još riješiti", poručio je.

Vladinom odlukom predviđeno je da se zaposlenici, sva imovina, prava i obveze s postojećeg dioničkog društva prenesu na novu ustanovu Imunološki zavod u okviru Ministarstva zdravlja.

"Na taj će način vlada, osim što će sačuvati radna mjesta, stvoriti uvjete za opstojnost i održivost proizvodnje cjepiva i krvnih derivata kao strateški važne proizvodnje za očuvanje zdravlja stanovnika Hrvatske", istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga.

Odluka o preoblikovanju Imunološkog zavoda uslijedila je nakon neuspjele privatizacije, tijekom koje je početkom srpnja Vlada odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

Pitanje četiri neisplaćene plaće radnicima Imunološkog također je dio preoblikovanja, a ministar Varga u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade kazao kako će se novac osigurati u suradnji s Ministarstvom financija.

Dodao da će Imunološki zavod, kako bi pokrenuo proizvodnju, surađivati sa Zavodom za transfuzijsku medicinu te farmaceutskim tvrtkama, koje će biti vanjski suradnici.

"Naravno, sve od okriljem HALMED-a. Na početku ćemo koristiti proizvodni pogon u Rockfellerovoj, ali je nastojanje da se napravi potpuno novi proizvodni pogon", rekao je.

Očekuje da će za to trebati manje od 100 milijuna kuna, koliko je bila procjena potrebnih sredstava u trenutku kada se išlo s natječajem za pronalazak strateškog partnera.

Troje sindikalnih čelnika – predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvastke (SSSH) Mladen Novosel, predsjednik Sindikata EKN Krešimir Dorić i povjerenica Sindikata EKN Hrvatske u sindikalnoj podružnici zavoda Lidija Jagrinec, pozdravili su današnju odluku hrvatske Vlade da se Imunološki zavod preoblikuje iz dioničkog društva u državnu zdravstvenu ustanovu, ističući da je to jedino ispravno rješenje za koje su se i sami zalagali.

»Sada tek mogu reći da vidimo svjetlo na kraju tunela i ne bih se složila s izjavom premijera Milanovića da to nije 'najsretnije rješenje'. Dapače, mislim da je to 'sretno' i jedino ispravno rješenje jer je zdravlje nešto čime se ne može trgovati, bilo da se radi prevenciji ili liječenju«, istaknula je Jagrinec.

Podsjetila je da je još uvijek ostalo neriješeno pitanje isplate četiri plaće radnicima, koji su zadnju plaću, onu za ožujak, dobili u travnju.

Sindikalci očekuju da se radnicima sutra isplate barem dvije zaostale plaće i to vjerojatno putem pozajmice koje bi trebalo isposlovati Ministarstvo gospodarstva, u čijoj je ingerenciji zavod sve dok je u statusu dioničkog društva.

»Imamo određene informacije iz Ministarstva gospodarstva da se čini sve kako bi se u petak isplatile barem dvije plaće«, kazala je Jagrinec, no to još nije službeno potvrđeno pa je apelirala na sve nadležne da se isplate barem jedna ili dvije plaće kako bi radnici mogli podmiriti osnovne životne troškove.

Po njezinom uvjerenju, Imunološki bi zavod do rujna mogao ponovno pokrenuti proizvodnju jer bi do tada mogao dobiti potrebne dozvole Halmeda.

»Vjerujem da ćemo dozvolu dobiti, ali ona će biti privremena, na jednu ili dvije godine, i u tom vremenu, dok se radi na privremenoj lokaciji u Rockfellerovoj, treba krenuti u ulaganje i izgradnju novog prostora. To je je jedini način na koji mi možemo uspjeti«, zaključila je.

Zadovoljstvo odlukom Vlade izrazio je i predsjednik SSSH Mladen Novosel, kazavši da su tom odlukom stvorene pretpostavke da Imunološki vrati status kakav je imao prije 1991. godine.

Dodao je, međutim, da nije vrijeme za lovorike već treba što hitnije krenuti u realizaciju uredbe, pokretanje proizvodnje i ulaganje oko 1000 miljuna kuna u izgradnju novih proizvodnih postrojenja.

Sada očekujemo da se u roku 90 dana, kako i stoji u odluci Vlade, donese što prije uredba kojom će se dioničko društvo preoblikovati u ustanovu, da se prenesu u novu ustanovu svi ugovori o radu i sve obveze prema radnicima.

»Iznimno je bitno da se s realizacijom odluke Vlade ne odugovlači i da se uredba realizira i puno prije od propisanog roka«, ustvrdio je Novosel.

Pitanje opstojnosti toga društva, pa i isplata plaća radnicima, podsjetio je, u nadležnosti je Ministarstva gopodarstva koje treba učiniti sve da se putem pozajmice ili na drugi način, radnicima isplate zaostale plaće. Ministar Vrdoljak, unatoč uloženom trudu, ranije nije uspio isposlovati kredit od jedne banke za to pa sad očito preostaje samo pozajmica, kaže Novosel.

Novosel je napomenuo da Imunološki zavod nema neke druge velike obveze ili zaduženje, osim jednog kredita od 600.000 kuna kod Varaždinske banke, ali mu je teško procijeniti koliki će biti troškovi obeštećenja za oko 25 posto udjela koliko imaju mali dioničari.

Predsjednik Sindikata EKN Krešimir Dorić također je pozdravio odluku Vlade ocijenivši da je time Vlada pokazala kako shvaća da je Imunološki zavod strateški važan za ovu državu i da je došlo vrijeme da radi svoju osnovnu djelatnost u kojoj nije toliko bitan profit koliko zdravlje ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter