IDS: Vlada nepromišljenim mjerama kažnjava one koji žele raditi

Tulio Demetlika (N. LAZAREVIĆ)
Tulio Demetlika (N. LAZAREVIĆ)

Smanjenje praga za oporezivanje studentskih zarada više od tri puta prvi je veliki gaf Vlade u 2017. godini, ocjenjuje se u četvrtak u priopćenju za javnost Istarskoga demokratskog sabora (IDS).

Naime, kako stoji u priopćenju koje je potpisao saborski zastupnik koalicije IDS-PGS-RI i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, umjesto da predloži konkretne mjere za poboljšanje standarda naših studenata, Vlada ne samo da ih demotivira, nego i sprječava da vlastitim radom kreiraju svoju budućnost.

"Kao i u mnogim drugim slučajevima, Vlada nepromišljenim i kratkovidnim mjerama kažnjava one koji žele raditi. Država će smanjenjem praga za oporezivanje studentskih zarada uprihoditi zaista zanemariv iznos, a s druge strane 75 tisuća studenata bit će kažnjeno za rad, trud i požrtvovnost", navodi u priopćenju Demetlika te podsjeća kako je mnogim studentima rad jedini izvor financiranja školovanja, a on im znači i dodatno iskustvo te stjecanje dragocjenih radnih navika, što se uklapa u preporuke gospodarstvenika.

Po njegovoj ocjeni, zaoštravanjem fiskalne represije država zapravo potiče nerad i nudi razlog više studentima za odlazak u inozemstvo i razlog manje da svoje znanje u budućnosti ulažu u prosperitet naše zemlje.

"Jedina je poruka koju Vlada šalje našim studentima da se u ovoj državi ne isplati raditi niti truditi. Studenti su veliki kapital svake zemlje, a odnos prema njima pokazuje razvijenost ili nerazvijenost našeg društva", ističe se u priopćenju za javnost i dodaje kako je IDS-u s druge strane obrazovanje mladih oduvijek jedan od prioriteta, što je dokazao i ulaganjem u obnovu škola u Istri, otvaranjem menze i sveučilišnoga kampusa u Puli te obnovom pulskoga Sveučilišta.

"Nekoliko smo puta upozoravali da novom poreznom reformom srljamo unatrag i kočimo oporavak i daljnji razvoj hrvatskoga gospodarstva. Upozoravali smo na brojne nedostatke porezne reforme koja, osim što će nanijeti dugoročnu štetu turizmu, najpropulzivnijoj grani hrvatskoga gospodarstva, pogađa i jednu od najranjivijih i najperspektivnijih skupina društva - studente", ističe se priopćenju i dodaje kako je "porezna reforma dugoročno štetna, nepromišljena i strateški potpuno promašena".

"Apsurdan financijski udar na studente samo je još jedan dokaz u prilog tome", zaključio je u priopćenju Demetlika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter