IDS upozorava na nedostatak strategije, SDP na govor mržnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što je Hrvatskoj donijelo prvih sto dana koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića? U Banskim dvorima zadovoljni su vlastitim prvim potezima, osobito provedbom porezne reforme, dok oporbene stranke, ponajviše SDP i HNS, još uvijek propituju njezinu vjerodostojnost. U IDS-u podsjećaju kako je HDZ u izbornoj kampanji pričao o decentralizaciji, da bi poreznom reformom bez novca ostavio općine, gradove i županije, dok iz stranke umirovljenika dodaju kako su najbolje ponovno prošli najbogatiji.

IDS-ov Giovanni Sponza kaže kako je "razdoblje od sto dana prekratko za ozbiljnu ocjenu, ali dovoljno da se vide obrisi  kojim će smjerom ova Vlada ići."

Ništa bez kontinuiteta

- Mislim da je Vlada potezima koje je do sad povukla pokazala nedostatak strateškog razmišljanja. Vidljivo je da Vlada nema nikakvu namjeru provesti jedan od najbolje pripremljenih projekata u Hrvatskoj, reformu obrazovanja. Resor koji je ključan za svaku državu, tako i Hrvatsku, je obrazovanje", kaže šef saborskog Kluba IDS-a. Sponza i objašnjava: "Ova zemlje neće krenuti naprijed dok god se ne uspostavi kontinuitet strateških politika, bez obzira koja je opcija na vlasti."

Sponza kritizira Vladu i zbog "zatvaranja očiju pred nedavnom aferom ministra znanosti i obrazovanja koja se s jedne strane kosi sa znanstvenim i etičkim standardima razvijenog svijeta", te postavlja pitanje - "kakvu to zapravo poruku šaljemo našim mladima, učenicima, studentima?"  

Decentralizacija je tema koja se poslije izbora zaboravila, upozoravaju u IDS-u.

"HDZ i MOST prije izbora naglašavali da Hrvatsku treba decentralizirati, a dosadašnjim potezima Vlade, Hrvatska ide u smjeru daljnje centralizacije. To je prije svega uočljivo poreznom reformom koja je u startu oštetila lokalne sredine. Osim porezne reforme, najavljuje se  spajanje policijskih uprava čime bi se ozbiljno ugrozila sigurnost naših građana. Neshvatljivo je da nitko osim nas iz IDS-a ne propituje štetnost i posljedice najavljene reorganizacije. Sigurnost je za svaku državu važno pitanje, a osobito je to danas. Financijska racionalizacija unutar MUP-a moguća je bez ukidanja PU Istarske, te pozivam HDZ i Most da preispitaju svoju odluku," naglašava Giovanni Sponza.

- Brzoplet potez Vlade povećanjem stope PDV-a u ugostiteljstvu bez sagledavanja cjeline i multiplikativnih efekata koje donosi turizam i koji čini između 18 i 20 posto hrvatskog BDP-a, nepromišljen je te dugoročno štetan," ocjenjuju u IDS-u.

Ali, osim kritika, IDS-ov zastupnik ima i toplije riječi za Plenkovićevu vladu.

Pristojna komunikacija

-  Ocjenjujem pozitivnim što je komunikacija ove Vlade u načelu pristojna i u kojoj nema elemenata agresivnosti, što je dobro, ali ne u dovoljnoj mjeri. Zabrinjava činjenica da se na određene pojavnosti koje društvo vraćaju u prošlost ne zauzimaju jasni stavovi i što o  ključnim strateškim potezima Vlada nejasno i loše komunicira s građanima, poput onih vezanih za INA-u i HEP o kojima smo i mi kao saborski zastupnici saznali iz medija, što je neozbiljno i potencijalno opasno," ipak dodaje Giovanni Sponza i podsjeća da "građani Istre godišnje uplaćuju u državnu blagajnu milijardu kuna više nego što im se vraća, te da ne bi smjeli biti svedeni na samo tri stavke u proračunu.

Kritikama Vlade pridružuje se i SDP-ov potpredsjednik, saborski zastupnik iz Istarske županije Peđa Grbin.

- Prvih stotinu dana Plenkovićeve Vlade ni u kom slučaju ne zaslužuje pozitivnu ocjenu. S jedne strane, vladajući su u proračunu za 2017. godinu u potpunosti zanemarili Istru i istarske projekte i redom su odbijali sve amandmane koje smo radi toga podnosili, a s druge strane su u poreznom reformom i povećanjem PDV-a na ugostiteljstvo udarili u gospodarsku granu koja ima najveći udio u našem BDP-u i koja je nama u Istri posebno bitna. Unatoč apelima ugostitelja i svim upozorenjima na štetnost takvog povećanja, vladajući nisu imali sluha i ja doista ne razumijem kako se misli uprihoditi dodatan novac od turizma kada se direktno udara po ugostiteljima, dakle onima koji bi taj novac trebali stvarati", objašnjava Grbin.

SDP-ov zastupnik podsjeća na "petljanje oko nacionalizacije INA-e koja bi se trebala financirati privatizacijom HEP-a. Mi do danas ne znamo što je točno arbitražni sud rekao o INA-i, ne znamo koliko će nas otkup INA-e koštati, a što je najgore ne znamo što ćemo činiti s INA-om kada potrošimo puste milijarde na njenu nacionalizaciju. Jedino što znamo je da ćemo za to prodati dio HEP-a i da ćemo, po najavama premijera, onda tražiti novog partera, što je, a mislim da sam blag u ocjeni, izvan pameti."

Rehabilitacija nacizma

Grbin upozorava kako je u prvih sto dana Vlade nastavljen javni govor mržnje i rehabilitacija nacizma.

- Iako je izborom Plenkovića na čelo HDZ-a djelovalo kao da se u toj stranci nešto mijenja, opet je na djelu relativizacija ustaštva i to na mjestima na kojima je to apsolutno neprihvatljivo. Potpuna relativizacija i indolentnost prema postavljanju ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", za kojeg i Ustavni sud kaže da je govor mržnje, u mjestu kojega znamo po logoru smrti predstavlja sramotu koju će Hrvatska teško oprati," kaže Grbin i poručuje: "Bojim se da nam ovih stotinu dana ne daje previše optimizma oko toga kakav će biti nastavak Plenkovićeva mandata na čelu Vlade."

Učinci porezne reforme izazivaju kritiku i u Hrvatskoj stranci umirovljenika, čiji predsjednik i saborski zastupnik Silvano Hrelja kaže: "Vrlo sam razočaran zbog socijalne neosjetljivosti Vlade i superhikovskog efekta koji postižu - daju više onima koji imaju i manje onima koji nemaju. Dakle, loše prolaze radnici i umirovljenici." (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter