IDS: Poduzeti sve za zaštitu nacionalnih interesa


S obzirom na važnost pitanja razgraničenja teritorijalnog mora između Hrvatske i Slovenije, Istarski demokratski sabor (IDS) smatra da se hitno treba ispitati istinitost tvrdnja koje se iznose u medijima, navodi se u priopćenju službe za odnose s javnošću te stranke i dodaje kako ta stranka ima puno povjerenje u međunarodne pravne institucije i međunarodno pravo.

No, smatraju u IDS-u, ako se dokaže autentičnost transkripata, teško je vjerovati "u nepristranost i pravičnost Arbitražnog suda, a to bi trebala biti temeljna načela njegova rada". "Događaji u Sloveniji, ostavke suca Jerneja Sekolca i zastupnice slovenske Vlade, sugeriraju da je ipak bilo nepravilnosti na slovenskoj strani", ističe u priopćenju IDS te poziva Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da iskoristiti sve pravne instrumente radi zaštite nacionalnih interesa.

Ujedno smatra da je tu riječ o pitanju od najvećega nacionalnog interesa te da je nužna koordinirana, jedinstvena akcija svih nositelja vlasti, od predsjednice i premijera do predsjednika Hrvatskoga sabora.

U Sloveniji ostavke Sekoleca i Drenikove, mediji javljaju o "blamaži" Ljubljane

Član arbitražnog suda koji prosuđuje hrvatsko-slovenski granični prijepor Jernej Sokolec, kojega je u taj sud kao svog suca imenovala vlada bivšega premijera Boruta Pahora, dao je ostavku, a ostavku je dala i slovenska opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže i službenica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, potvrđeno je u četvrtak u Ljubljani.

Oni su ostavke dali nakon današnje izjave premijera Mire Cerara koji je njihovu telefonsku komunikaciju nazvao neprihvatljivom, uz tvrdnju da o tome ništa nije znao.

Kako je prenio Slovenski radio, ostavka Simone Drenik znak je da Slovenija želi sanirati skandal i sačuvati integritet arbitražnog postupka, za što se založio i predsjednik države Borut Pahor. Pahor je u izjavi za slovenske medije rekao da očekuje da će se arbitražni postupak unatoč svemu nastaviti i rezultirati pravorijekom o graničnom sporu koji će morati poštovati obje strane, u skladu s arbitražnim sporazumom koji je on potpisao 2009. godine s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

"Arbitražni sporazum bio je ratificiran na obje strane, u Sloveniji je potvrđen i na referendumu i u njega je bilo uloženo mnogo napora da bi se našlo rješenje za dugogodišnji prijepor", kazao je Pahor, dodavši da su Slovenija i Hrvatska danas zahvaljujući tome u dobrim odnosima, te da želi da tako i ostane.

Slovenski mediji diplomatsko-pravni skandal nastao nakon objave komunikacije Drenik i suca Sekolca sve više nazivaju obavještajnim odnosno špijunskim skandalom, te tvrde da je očito da je objavljene razgovore snimala hrvatska obavještajna služba, a neki zahtijevaju i promjene na čelu slovenskih službi zbog skandala koji neovisni mediji nazivaju "blamažom" u kojoj se Slovenija "osramotila".

Slučaj objave navodne komunikacije Drenikove i Sekolca mediji bliski vladinim izvorima ocjenjuju "nečuvenim" te kao dokaz navodnog pritiska Hrvatske na rad arbitražnog povjerenstva kojim se ono nastoji kompromitirati kako bi se arbitražni sporazum opozvao, što Slovenija ne želi budući da je dugo važio kao dokaz uspješne slovenske diplomacije u vrijeme kad je vladu vodio Borut Pahor.

Slovenski radio danas u komentaru navodi da je Večernji list, koji je objavio transkripte i zvučnu snimku kompromitantnih razgovora, blizak HDZ-u te da skandal ide na ruku "nacionalističkoj opoziciji" u Hrvatskoj, a da je u prvim reakcijama na skandal premijer Milanović navodno bio "prilično umjeren".

Slovenski eurozastupnik i nekadašnji diplomat Ivo Vajgl izjavio je danas za Slovenski radio da ne vjeruje kako će Hrvatskoj uspjeti opozvati arbitražni sporazum.

"Ne vjerujem da će se arbitraža zaustaviti, to bi bilo preblizu hrvatskim željama", kazao je Vajgl koju je u europarlament izabran na listi stranke ministra Karla Erjavca.

Stalni arbitražni sud u četvrtak je u priopćenju za medije potvrdio da je slovenski predstavnik Jernej Sekolec podnio ostavku u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije. U nastavku Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije sklopljenog 4. studenoga 2009., slovenska vlada treba imenovati novog arbitra koji će zamijeniti Sekolca kao člana suda, navodi se u priopćenju suda.

Prema odredbama Sporazuma o arbitraži svaka je strana dužna imenovati člana Arbitražnog suda u roku od 15 dana ako je nastupila promjena te ako to ne učini u zadanom roku novog člana imenovat će predsjednik Arbitražnog suda.

Kada Arbitražni sud bude ponovno u punom sastavu nastavit će rad bez odgode, priopćio je Stalni arbitražni sud u Den Haagu.

Grabar-Kitarović: Zabrinjavajuća situacija oko arbitraže, u pitanju objektivnost postupka

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je, komentirajući skandal u Sloveniji i Hrvatskoj vezan uz arbitražu oko Piranskog zaljeva, kazala da je stanje doista zabrinjavajuće i da sve što se može čuti ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost samog postupka.

"Stanje je doista zabrinjavajuće. Arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi biti objektivan i neovisan i sve što čujemo u ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost postupka", izjavila je predsjednica novinarima u Jeruzalemu gdje je danas privela kraju dvodnevni radni posjet Izraelu.

Istaknula je da "ovo sad više nije samo pitanje Hrvatske i Slovenije i naših međusobnih odnosa, već i pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopće".

Komentirajući ostavke koje su pale u Sloveniji zbog spomenutog skandala, predsjednica je izrazila uvjerenje da je to "priznanje vjerodostojnosti onoga što smo čuli u posljednja dva dana".

"No, svakako valja nastaviti provjeravati činjenice (...) a isto tako očekujem reakciju i postupanje samog arbitražnog suda", dodala je Grabar-Kitarović.

Na pitanje o tome kako će Hrvatska postupiti dalje, mišljenja je da je nacionalni konsenzus prijeko potreban.

"Moramo definitivno postići nacionalni konsenzus. Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako dalje", kazala je predsjednica.

Skandal je izbio u srijedu kada je hrvatski dnevni list objavio transkripte koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske, čime su prekršili neovisnost i nepristranost.

Kosor: Sporazum o graničnom sporu više ne postoji

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je 2009. sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora, objavila je u četvrtak na tweeteru da taj sporazum više ne postoji, nakon što je temeljem stenograma razotkriveno dogovaranje sudaca u arbitražnom vijeću s predstavnicom slovenske vlade.

"Ostavke u Sloveniji govore da su snimke o nečasnoj raboti autentične. Sud nema kredibilitet, Sporazum više ne postoji", napisala je Kosor čijim je potpisivanjem sporazuma o arbitraži omogućeno deblokiranje pristupnih pregovora Europskoj uniji.

Zbog skandala u kojem je temeljem stenograma razotkriveno dogovaranje sudaca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak da Hrvatska pismom obavještava Europsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže.

HDZ je zatražio u četvrtak od predsjednice Republike, Vlade i Hrvatskog sabora da trenutno i bezuvjetno stave izvan snage Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije o teritorijalnom razgraničenju u Piranskom zaljevu.

Od predsjednika Vlade Zorana Milanovića traže da hitno sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se uskladile buduće zajedničke aktivnosti u cilju postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

Stranke traže izvanrednu saborsku sjednicu

Saborski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska - progresivni savez Josip Kregar zatražio je u četvrtak od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke da zbog događanja vezanih uz postupak arbitraže o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije žurno pokrene postupak saziva izvanredne saborske sjednice na kojoj bi se donijele odluke u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Kregar je u pismu predsjedniku Sabora naveo da pojava stenograma koji govori o nekorektnim postupcima u postupku arbitraže dovodi u pitanje namjere i savjesnost naših susjeda, što smatra da nije omaška već "himbena i opasna politika" pa drži da je sada potrebno pokazati brigu i jedinstvo u obrani nacionalnih interesa.

Izvanrednu saborsku sjednicu u četvrtak su zatražili HSP i Nezavisni ljevičari.

"U ime Kluba nezavisnih ljevičara zahtijevam sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravila novonastala situacija oko Savudrijske vale. Sjednicu zahtijevam zato što su hrvatski građani zabrinuti i očekuju jasne poruke Hrvatskog sabora", napisao je nezavisni zastupnik, predsjednik Kluba nezavisnih ljevičara.

HSP je priopćio da je i kod izglasavanja arbitraže sa Slovenijom o Savudrijskoj vali u Hrvatskom saboru bila protiv te arbitraže.

"U svjetlu zadnjih događanja vezanih za rad Arbitražnog suda i kršenja pravila o radu suda, a što je vidljivo iz stenograma o razgovorima člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnica Simone Drenik iz kojih je razvidno nepošteno postupanje u Arbitražnom postupku, Hrvatska stranka prava smatra da Sporazum o Arbitraži treba proglasiti ništavnim", priopćio je HSP.

Ta stranka traži da se sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora. "Smatramo da je svaki centimetar državnog hrvatskog teritorija dovoljan razlog da se prekine godišnji odmor saborskih zastupnika i da ih se vrati u sabornicu na izvanrednu sjednicu".

HSP predlaže i da se taj sporazum stavi izvan snage, Slovencima ponudi da se ukoliko ne žele prihvatiti ponudu Hrvatske o stvarnim granicama ide na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, koji je i nadležan rješavanja sporova i zahtjeva vezanih uz Konvenciju UN-a o pravu mora iz 1982. i predmeta za koje je nadležan po drugim ugovorima.

RH razmatra sve mogućnosti, uključivo izlazak iz arbitraže

Hrvatska u četvrtak pismom obavještava Europsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Hrvatska već danas upućuje pismo Europskoj komisiji koja je na neki način posredovala u arbitražnom sporazumu i samoj arbitraži kako bi je obavijestila o nastaloj situaciji, rekla je ministrica novinarima u četvrtak nakon sjednice vlade.

Na pitanje čemu obavještavati Europsku komisiju koja se u srijedu ogradila kazavši da je postupak izvan nadležnosti Europske unije, Pusić je podsjetila da je EK pomogla pri arbitražnom sporazumu.

U tom smislu obavještavanje Komisije odnosi se na činjenicu da je EK pomogla da se rješenje postigne arbitražnim sporazumom i da se radi o dvjema državama članicama Europske unije. "No svoj problem ćemo rješavati sami", naglasila je.

Ponovila je da je nepristranost i neovisnost sudaca arbitražnog suda temeljna vrijednost tog suda i da će Zagreb ispitati sve navode i činjenice i razmotriti sve mogućnosti.

"Temeljem utvrđenih činjenica i procjene situacije donijet ćemo odluke uključujući i mogućnost da se izađe (iz procesa arbitraže) ako je procjena faktički da je on do te mjere kompromitiran", rekla je.

Upitana za komentar slovenskih medija koji cijeli slučaj nastoje prikazati špijunskom aferom, Pusić je odgovorila kako je to "naročito iznenađuje".

"Očekivala sam da će prva decidirana tvrdnja biti da to nije istina, samo o tome se radi je li istina ili nije istina", rekla je.

Pusić je već u srijedu kada je hrvatski list objavio transkripte razgovora između slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i djelatnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik koji su pokazali da se lobira kod drugih arbitražnih sudaca, na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla da je svako lobiranje zabranjeno i da je temelj suda neovisnost i nepristranost arbitara.

Na novinarska inzistiranja o mogućim rokovima Pusić je odgovorila kako se u ovom trenutku odluke ne mogu donijeti "naprečac" jer je to ozbiljna stvar i predmet kojemu je Hrvatska prišla "vrlo ozbiljno i savjesno".

"Konstatirali smo vrlo zabrinjavajuću situaciju vezano za regularnost postupka arbitraže", rekla je te naglasila da problem koji je nastao nema nikakve veze s arbitražnim sporazumom.

Ministrica je odbacila hrvatsku odgovornost odgovorajući na novinarsko pitanje da komentira ocjene slovenskih stručnjaka.

"Za cijelu stvar saznala sam jučer u novinarima" a ni jučer ni danas ne mogu sa stopostotnom sigurnosti tvrditi da je to točno", iako nažalost ide sve u tom pravcu.

"Cijela stvar je u tome da je to bilo prikriveno od javnosti", rekla je i naglasila da treba reagirati "hladne glave".(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter