IDS najoštrije osuđuje izjave Ruže Tomašić

(Bruno Konjevic / CROPIX)
(Bruno Konjevic / CROPIX)

IDS je u srijedu najoštrije osudio te neprimjerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupima javnog govora mržnje ocijenio poruke predsjednice Hrvatske konzervativne stranke i europarlamentarke Ruže Tomašić, koja je nedavno u Vukovaru govorila o "čišćenju" Srba.

"Izjava i ratnohuškačka retorika Ruže Tomašić neprihvatljive su i potpuno neprimjerene u svakom civiliziranom društvu. One se kose sa svim načelima modernog društva i nikako ne smiju biti prihvaćene kao legitiman politički stav", naveo je u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Izrazio je uvjerenje da građanke i građani Hrvatske u potpunosti odbacuju izjave Ruže Tomašić, koja je prije dva dana u Vukovaru rekla: "Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju".

Miletić je rekao kako vjeruje i da hrvatski građani znaju dobro razlikovati domoljubne vrijednosti od netrpeljivosti prema sugrađanima drugih vjera i nacija. Naglasio je kako Hrvatska, kao najnovija članica EU, ima jedinstvenu priliku da se u Europi i u svijetu pokaže kao moderna država u kojoj se poštuju prava svih građana i nacionalnih manjina, te promoviraju vrijednosti poput suživota, tolerancije, multikulturalizma, ali i uvažavanja drugih i drugačijih.

"Ovo su vrijednosti na kojima se temelji Istra, a upravo ovih dana istarski gradovi slave 70. godišnjicu oslobođenja od fašizma, čije su posljedice bile takve da se sve trebalo graditi iz temelja", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako će IDS uvijek ukazivati na opasnost takvih izjava, koje nastoje promijeniti današnje dosegnute demokratske vrijednosti, te stoga poziva Ružu Tomašić da povuče ovu izjavu i ispriča se svim građanima Hrvatske, posebice pripadnicima srpske nacionalne manjine.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter