HZZO: Dijabetičarima tipa 1 novac će biti vraćen

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je u nedjelju da su inzulini na osnovnoj listi lijekova i dalje besplatni za pacijente s dijabetesom tipa 1, te je uputio one pacijente kojima je zbog greške naplaćena nadoplata da traže povrat novca.

Prema novoj listi lijekova, koja je jučer stupila na snagu, dijabetičari tipa 2 na oralnoj terapiji odsad mogu uz nadoplatu dobiti inzulin Lantus i Levemir, koji su dosad plaćali po punoj cijeni. No, ta je odredba izazvala poteškoće nekim dijabetičarima tipa 1 koji su također morali nadoplatiti svoj lijek, iako je za njih, kao i dosad, ostao besplatan.

HZZO je u odgovoru Hini naveo kako ima saznanja da je nekim pacijentima s dijabetesom tipa 1 naplaćena nadoplata, te ih je uputio da se jave HZZO-u ili ljekarni kako bi dobili informaciju gdje i kako mogu tražiti povrat novaca koji će im biti vraćen. Ta ustanova navodi da je točno poslala liste na teren i da se osnovna lista oko navedenih inzulina nije ni mijenjala, ali da je do greške očito došlo negdje u procesu - ili su informatički krivo prenesene liste u informacijski sustav liječnika ili ljekarnika, ili je pak neki liječnik slučajno pogrešno označio recept s koje liste ga propisuje. "Učinit ćemo sve da naše partnere uputimo odmah ujutro da grešku isprave, a pacijentima će novac biti vraćen", naveo je HZZO.

Prema novoj objavljenoj listi lijekova, napominje HZZO, inzulini na osnovnoj listi lijekova ostali su s potpuno istim indikacijama i dalje besplatni za pacijente s dijabetesom tipa 1, a proširena su prava za pacijente odnosno indikacije na način da su isti inzulini stavljeni i na dopusnku listu lijekova za pacijente s dijabetesom tipa 2. Time ti inzulini, umjesto 391 kune, odnosno 366 kuna za drugi lijek sada stoje 95,24 kuna, pri čemu HZZO pokriva razliku od 296, odnosno 261 kunu, naveo je HZZO. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter