HŽ: Slogani upućuju na ono što je potrebno mijenjati

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon što su Hrvatske željeznice polovicom travnja objavile natječaj kojim pozivaju studente da osmisle najkreativniji slogan koji bi trebao promovirati putovanje željeznicom, na Twitteru su osvanuli deseci ironičnih krilatica na račun sporosti i kašnjenja vlakova nacionalne kompanije.
 
"Željeznica kakva je nekad bila." "Putujte s nama. Cijeli život"."Tko rano rani, svejedno uz nas uvijek kasni". "Čemu žurba?" "Just don't do IT." Slogani poput ovih udovoljavaju postavljenom kriteriju kratko, jasno, lako pamtljivo, a i asociraju na željeznicu, doduše ne onu japansku, nego hrvatsku. 
 
Dakle, odaju pravo stanje stvari. U HŽ-u smo stoga pokušali doznati jesu li im se svidjeli prijedlozi objavljeni na Twitteru i jesu li možda već odabrali favorita.
 
- Osmišljavanje slogana marketinška je akcija kojom HŽ Putnički prijevoz želi upoznati studente s brojnim ponudama kojima na povoljan način mogu putovati Europom i Hrvatskom. Jedna od tih ponuda je i prva nagrada u natječaju – InterRail karta za dvije osobe. U roku od dva dana od objavljivanja natječaja stiglo je više od stotinu pozitivnih prijedloga slogana studenata s raznih fakulteta koji su, potaknuti nagradama, s nama željeli podijeliti svoja pozitivna iskustva.
 
Očekivali smo i prijedloge slogana na račun kašnjenja i općenito usluge koja je putnicima pružena. 
 
Prijedlozi su zaista duhoviti i vrlo indikativni jer upućuju na ono što je potrebno mijenjati, čega smo i sami svjesni, odgovara Mihaela Tomurad Sušac, glasnogovornica HŽ-Putničkog prijevoza. No, dodaje, tvrtka od toga ne bježi.
 
- Ipak, proći će još više od godine dok ne počnu stizati novi vlakovi i dok ne bude moguća kupnja karata putem interneta i pametnih telefona. Znamo da će proći i još neko vrijeme dok se pruge ne obnove i poveća brzina prometovanja vlakova. Te promjene će svi korisnici osjetiti i na tome se intenzivno radi. No,   dotad želimo studente upoznati s raznim ponudama. Primjerice, InterRail kartom mogu po vrlo povoljnim cijenama proputovati cijelu Europu. Tu je i popust od 70 posto za putovanja skupina mladih između Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije. Također, mladi od 12 do 26 godina mogu koristiti popust od 30 posto za neograničeni broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja po Hrvatskoj. Redovni studenti mogu koristiti popust od 40 do 50 posto u ICN, IC i brzim vlakovima na određenim relacijama unutar Hrvatske, ističe glasnogovornica.  (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

Podijeli: Facebook Twiter