HSU, IDS, HSS, Promijenimo Hrvatsku i Živi zid razgovarali s predsjednicom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja nakon razgovora s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović o aktualnopolitičkoj situaciji u Hrvatskoj rekao je u petak kako joj je iznio stav da bi prijevremeni parlamentarni izbori donijeli još veću političku neizvjesnost te da treba pričekati održavanje lokalnih izbora nakon kojih bi se trebala iskristalizirati nova parlamentarna većina i da Vladi treba dati šansu.

Također je rekao da se treba suzdržati od političkog avanturizma i da novi izbori ne bi donijeli političku stabilnost. Hrelja nije za puko preslagivanje, ali jest za daljnje razgovore i dogovore.

Giovanni Sponza (IDS) rekao je kako očekuje da premijer Plenković pokaže što prije ima li parlamentarnu većinu i da IDS neće biti njezin dio čime pokazuje političku dosljednost, jer nikada nije podržavao desne vlade.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je kako se s HSS-om trgovati ne može i da je princip da su, kao dio Narodne koalicije, izgubili izbore i ostaju u oporbi do sljedećih izbora.  

Naš je stav da se izbori moraju održati, ne ad hoc pripremljeni, ali u razumnom roku”. Beljak tvrdi da se HSS-u ne mogu dogoditi 'prebjezi' kao u nekim drugim strankama i da se sa njima ne može trgovati. Na pitanje je li HDZ počeo vrbovati neke njihove ljude Beljak kaže da se vode razgovori, ali o vrbovanju nema govora.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) potvrdio je da nije za preslagivanje parlamentarne većine, dok Ivica Mišić iz iste stranke smatra da se sa stabilnošću Hrvatske ne treba igrati. Što ako dođe do sloma Agrokora i tisuće ljudi ostane na ulici, upitao je i dodao da kao gospodarstvenik želi da krenemo raditi, rekavši da ima suprotno razmišljanje od Lovrinovića. Imamo različita mišljenja, ali se poštujemo, kazao je Mišić.

Ivan Vilibor Sinčić  kazao je kako je predsjednici izrazio žaljenje što se Vlada i parlament bave sami sobom umjesto da rješavaju probleme te najavio da neće sudjelovati u preslagivanju.

Upitan o promjeni stava zastupnika Marina Škibole, Sinčić je ustvrdio kako se vjerojatno boji da neće biti ponovno izabran. Trenutna situacija otvara mogućnost za političku korupciju koju osuđujemo, rekao je Sinčić  i dodao kako bi bilo najpoštenije ići na nove izbore.

Na upit ima li dokaza o koruptivnim radnjama, Sinčić je rekao da ne, ali da djela govore sama za sebe.

I Ivan Pernar drži kako bi novi izbori raščistili stanje i kako u novome sazivu ne bi bili zastupnici poput Tomislava Sauche, Marina Škibole, Željka Glasnovića. Većina bi bila jasnija i ne bi bilo prebjega.

Novinarima je potvrđeno kako je predsjednica u međuremenu telefonski razgovarala sa zastupnikom Tomislavom Sauchom, no bez informacije o pojedinostima toga razgovora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter