HSS traži nadzor nad Monsantovom donacijom sjemena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HSS je danas zatražio od Ministarstva poljoprivrede nadzor nad mogućim unošenjem GMO sjemena u Hrvatsku nakon što je jedan od najvećih svjetskih GMO proizvođača Monsanto najavio donaciju sjemena poplavom pogođenim područjima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Iako u HSS-u ne znaju je li donacija već isporučena, kao što niti ne znaju je li u njoj GMO ili "obično" sjeme, potpredsjednica HSS-a, eurozastupnica Marijana Petir upozorila je danas na konferenciji za novinare na opasnost uvođenja GMO sjemena pod krinkom humanitarne pomoći.

To bi, ističe, značilo nepoštivanje nacionalnih propisa, a uništilo bi "biološku raznolikost, turizam i domaća gospodarstva".

"Ako su nam htjeli pomoći, zašto nam nisu poslali novac nego nam šalju sjeme", upitala je Petir izrazivši bojazan da se iza toga ne krije samo pohlepa multinacionalnih kompanija koje "na ovaj način žele kontrolirati proizvodnju hrane". Poručila je da se genetskom modifikacijom "čovjek igra Boga", što se nikako ne smije dopustiti.

Naime, Monsanto je na svojoj službenoj stranici monsatoblog.eu objavio da će poplavljenim područjima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji donirati 445 tisuća eura vrijedno sjeme kukuruza te sjeme rajčice, krastavaca i zelja u vrijednosti 75 tisuća eura.

HSS od Ministarstva poljoprivrede traži nadzor nad najavljenom donacijom te da se o rezultatima obavijesti javnost, s obzirom da su se sve županije u Hrvatskoj proglasile GMO free i zabranile na svom području sjetvu GMO sjemena.

Petir je kao europarlamentarka prošloga tjedna od Europske komisije zatražila provedbu nadzora nad donacijom te provjeru je li tu sortu sjemena dopušteno sijati u EU-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter