Hrvatskom zdravstvu 235 mil. eura iz EU fondova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskom zdravstvu do 2020. godine bit će na raspolaganju 235 milijuna eura bespovratnih sredstava iz dvaju operativnih EU programa, a taj će se novac prvenstveno uložiti u infrastrukturne projekte, razvoj bolnica, edukaciju zdravstvenog osoblja i promicanje zdravlja.

Programi za prve projekte već su spremni, pa se sada očekuje odluka Vlade i objava natječaja, kako bi prva sredstva iz EU fondova mogla stići već u travnju, rekao je u petak pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno investiranje u hrvatsko zdravstvo kroz EU fondove.

Ministar zdravlja Siniša Varga dodao je da će zdravstvo iz EU fondova imati na raspolaganju i 50 milijuna eura za podizanje energetske učinkovitosti zdravstvenih ustanova, te poručio da će se sav taj novac usmjeriti na smanjivanje listi čekanja, promociju zdravlja i financijsku održivost zdravstvenog sustava.

Za drugu polovicu godine najavljeno je raspisivanje natječaja za pet milijuna eura bespovratnih sredstava kojima će se opremiti primarnu zdravstvenu zaštitu na nerazvijenim područjima.

Sedamdeset milijuna eura namijenjeno je opremanju dnevnih bolnica i dnevne kirurgije, a u priprema je i gradnja palijativnog centra u Novom Marofu, te forenzičkog centra u sklopu Klinike za psihijatriju Vrapče.

Spreman je i projekt za izvedbu objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OB Dubrovnik, koji će se financirati sa 600.000 eura, dok će se projekti za hitne prijeme u Sisku i Splitu ugovarati iduće godine.

Objedinjeni hitni bolnički prijem dobit će i Zagreb a, po Burinim riječima, to će najvjerojatnije biti u sklopu KB-a Dubrava.

Ove je godine 10 milijuna eura predviđeno za specijalizacije i kontinuirano e-učenje liječnika, a posebno će se financijski stimulirati njihov odlazak u nerazvijene krajeve Hrvatske kako bi se ujednačila brzina i kvaliteta zdravstvene usluge u cijeloj zemlji.

"Financirat će se specifična znanja u bolnicama, ali i popunjavanje mreže primarne zdravstvene zaštite u kojoj sada nedostaje oko 400 liječnika. Doktori koji budu odlazili u ruralne nerazvijene krajeve dobivat će stipendije za pokrivanje troškova života", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec.

Sve bi to, kaže Prenđa Trupec, trebalo omogućiti puno bolje uvjete rada zdravstvenim djelatnicima, te zaustaviti njihov odlazak u inozemstvo.

Za projekte promocije zdravlja i prevencije bolesti u 2015. izdvojit će se tri milijuna eura, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

Na konferenciji je najavljena i provedba projekta e-bolnice kojim će se sve bolnice uključiti u sustav e-zdravstva, a za iduću godinu je najavljeno ugovaranje izgradnje Dječje bolnice u Zagrebu i spinalnog centra u Varaždinskim toplicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter