Hrvatskoj zbog zime i kiše prijeti nestašica hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijega, kiše i niskih temperatura dosta je već svima, no poljoprivrednicima, bez sumnje, najviše. Nitko od njih još ne može u polje, kasne pripremni radovi, sjetva pogotovo, stoka im je već predugo zatvorena u štalama i, kako najavljuju, nema šanse da ikakvi radovi krenu prije kraja travnja. Poplave su dodatno sve pogoršale pa pesimističniji poljoprivrednici najavljuju nestašicu stočne hrane i hrane općenito. Agronomi su također zabrinuti, no istovremeno već i naviknuti na, kako ističe dr. sc. Franjo Tomić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, "našu vječnu borbu protiv vode ili za nju".

"Situacija je stravična - sve je pod vodom, nismo počeli ni s pripremama za sjetvu, a kamoli sa sjetvom. Bit će nestašice hrane, to je sigurno", kaže Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, poljoprivrednik iz Sisačko-moslavačke županije. Posebno je, napominje, zabrinut zbog stoke, prvenstveno krava dojilja, koje su u štale zbog hladnoće morale ući mjesec i pol prije no što je uobičajeno, a iz njih će izići s dva mjeseca zakašnjenja. "To je dodatna cijela jedna zima u zatvorenom, bez ispaše! Krmiva i sijena nam nedostaje već dugo, no nitko, osim nas samih, za to ne mari", veli on.

Bit će manje mlijeka, a ono što bude, neće biti uobičajene kvalitete, potvrđuje ing. agronomije Mara Bogović, viša stručna savjetnica iz varaždinske poljoprivredne savjetodavne službe.

"Trebat će, nakon prestanka padalina, najmanje tjedan dana suhog vremena da se situacija vrati u normalu, i da se krene u pripremne radove i sjetvu", napominje Bogović. Uspoređujući ovu godinu s prošlom, podsjeća da su lani do kraja ožujka bili obavljeni već svi pripremni radovi, posađeni salata, zelje, krumpir, a ove će godine sve kasniti mjesec dana.

Odgovor na pitanje zabrinjava li ih trenutačna situacija i može li se očekivati nestašica hrane, iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili niti je ikakva poruka na temu kašnjenja sjetve odaslana poljoprivrednicima. Upućuju na savjetodavnu poljoprivrednu službu, kao što u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji upućuju na agronome. (piše B. MRVOŠ PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter