Hrvatskoj iz EU fonda 36,6 mil. eura za siromašne

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Europska komisija odobrila je hrvatski operativni program za korištenje Fonda za europsku pomoć najugroženijima (FEAD) iz kojega u slijedećem petogodišnjem razdoblju Hrvatska može računati na 36,6 milijuna eura za hranu i materijalnu pomoć najpotrebitijim građanima kao i osiguravanje školskog pribora za siromašnu djecu.

Ministarstvo socijalne politike i mladih uputit će poziv organizacijama koje će se pobrinuti za nabavu i distribuciju materijala, uglavnom u vlastitim prostorima, ali i u skloništima, školama i domovima korisnika. Među korisnicima bit će beskućnici, školska djeca i osobe koje žive u siromaštvu, objavilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih na svojoj web stranici. Kao simbol europske solidarnosti Fond za europsku pomoć najugroženijima pokrenut je u siječnju 2014. U razdoblju od 2014. do 2020. na raspolaganju će imati 3,8 milijardi eura. Cilj mu je pridonijeti jačanju socijalne kohezije eliminacijom najtežih oblika siromaštva.

U strategiji EUROPA 2020. zacrtano je da se za pet godina za dvadest milijuna smanji broj siromašnih osoba te onih u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti. FEAD će pružati podršku u svim članicama EU koje će u svojim nacionalnim operativnim programima definirati ciljne skupine najugroženijih osoba. Prije osnivanja FEAD-a u EU se od 1987. provodio Program za podjelu hrane najugroženijim osobama, pokrenut kako bi se najbolje iskoristili tadašnji poljoprivredni viškovi. Budući da se do 2020. očekuje iscrpljivanje interventnih zaliha i njihova nepredvidljivost, što je posljedica niza reformi zajedničke poljoprivredne politike, Program je prestao s radom, a početkom ove godine zamijenio ga je FEAD. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter