Hrvatska po opijanju mladih na trećem mjestu u EU

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hrvatska je kad je riječ o ekscesivnoj konzumaciji alkohola u adolescenata iznad europskog prosjeka te po opijanju učenika prvih i drugih razreda srednjih škola zauzima treće mjesto među zemljama Europe. Na to ukazuje i nedavni slučaj iz Županje u kojem je zabrinuta majka jedne tinejdžerice upozorila medije na šokantnu pojavu da se neke djevojke opijaju tamponima natopljenima u žestoka alkoholna pića.

– Zaprepastila sam se kada mi se kći povjerila i prepričala iskustva nekoliko prijateljica koje su joj se »pohvalile« da su isprobale »zanimljivu« tehniku opijanja koju mladi u zapadnim zemljama već dugo primjenjuju i da su »oduševljene« učinkom, brzim i jakim djelovanjem. Higijenske tampone namočile su u votku i potom ih stavile kao kada imaju mjesečnicu. Nikada ih, »pohvalile« su se, nije brže »uhvatilo« jer im je alkohol ušao direktno u krv, a osjećale su se, kažu, »fantastično«. »U kafiću pristojno piješ sok s frendicama, nemaš nikakvog zadaha, a tampon dolje odrađuje svoje«, kazale su joj i preporučile da se i sama uvjeri u to – ispričala je uznemirena žena. U nevjerici se pita je li moguće da te mlade djevojke, na pragu života, nisu svjesne rizika i opasnosti kojima se izlažu svojim nerazumnim postupcima.

– Sve te negativne trendove koji nam truju djecu donio nam je internet i društvene mreže kojima su zaluđeni. Ne mogu vjerovati da je nekome uopće palo na pamet takvo nešto učiniti! Dosegnuli smo samo dno, mladi više ne prežu ni od čega, nevjerojatno je na što su sve spremni… Jesmo li mi kao roditelji zakazali u odgoju naših tinejdžera, jesu li prevelika kontrola i nadzor ili pak prevelika sloboda možda i naše najveće pogreške? Jako sam uplašena, strepim za budućnost naše djece, već se danima ne mogu smiriti… – kaže očajna majka.

Opasne erozije

Za komentar smo zamolili i predstojnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Darka Čuržika.

– Upoznat sam s pojavom da tinejdžerice iz zapadnih zemalja (najviše Njemačke i SAD-a) namoče tampon u alkoholno piće, najčešće votku, te ga stavljaju u vaginu da bi se dovele u alkoholizirano stanje. Mislim da tinejdžerice iz Hrvatske ne bi smjele slijediti taj primjer, a ja ga osobno dosad nisam imao u praksi. Upitno je dovode li se na taj način uopće u alkoholizirano stanje, a sigurno oštećuju sluznicu vagine, jer se obično radi o 40-postotnom alkoholu. Mogu se stvoriti erozije (ranice) na sluznici vagine, što je podloga za infekciju, a kasnije može biti i jedan od uzroka neplodnosti. Potrebno bi bilo i mišljenje psihijatra o takvoj osobi, jer se radi o poremećaju ličnosti – smatra dr. Čuržik.

Darko Roviš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, voditelj programa »Trening životnih vještina« koji provodi primarnu prevenciju ovisnosti među učenicima, kaže da je tzv. »binge drinking« koji podrazumijeva ekscesivno opijanje odnosno konzumaciju pet ili više alkoholnih pića u, primjerice, jednoj večeri, izrazito rasprostranjeno među srednjoškolcima. Procjenjuje se da se opija 60 posto srednjoškolaca i 40 posto srednjoškolki. Dečki najčešće konzumiraju pivo i vino, a djevojke miješana pića.

Opasnosti interneta

– Osim toga Hrvatska je u europskom vrhu i po količini ispijenih alkoholnih pića u adolescenata. Alkohol se konzumira u grupama, češće na mjestima poput parka nego u kafićima, jer se tako za manje novca dobije više alkohola. Međutim, alkohol je dostupan i u kafićima, nerijetko čak i jeftiniji od bezalkoholnih pića. Malo je čudno da je pola litre pive često jeftnije od čaše soka. Sustav se zasad dobro organizirao oko prevencije ovisnosti o opojnim drogama, no kod konzumacije alkohola u adolescenta u ovom smo trenutku jako daleko od programa prevencije. Uzmite samo primjer Grada Rijeke koji financira brojne programe prevencije, a istovremeno autobusi Autotroleja obojani u reklame piva, upozorava Roviš koji slučaj djevojaka iz Županje ocjenjuje bizarnim. Kako kaže, baveći se prevencijom ovisnosti i istražujući konzumaciju alkohola u mladih, dosad nije naišao na ovakve ekstremne slučajeve. Zahvaljući društvenim mrežama i internetu, ovakvih će slučajeva, kako smatra biti sve više.

Naravno da internet utječe na razvoj ovakvih ponašanja. Danas kad tinejdžeri negdje naiđu na ovu vijest o djevojkama iz Županje, najprije će se tome smijati, a onda će netko od njih pokušati isto. Nekad su se takva iskustva razmijenjivala i istraživala u vršnjačkim skupinama, a činjenica je da danas sve to odmah dostupno putem interneta i na društvenim mreža, zaključuje Roviš.

Prva iskustva imaju petogodišnjaci

Može se reći da je konzumacija alkohola među mladima dosegnula razinu epidemije! – alarmantan je zaključak koji su nedavno iznijeli stručnjaci okupljeni u Zagrebu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«, na završetku obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Istraživanja Zavoda pokazuju da djeca prvo iskustvo s alkoholom imaju u obiteljskom okruženju, i to u predškolskoj dobi: djeci od četiri, pet godina daje se piće, i to je svima vrlo zabavno, fotografije se stavljaju na Facebook, a kada u srednjoj školi počnu piti, roditelji se čude i to im je onda problem – kažu u Zavodu.

Alkohol kušalo 82 posto maloljetnika

Prema istraživanjima MUP-a u sklopu projekta »Zdrav za 5« među učenicima osmih razreda, čak 82 posto maloljetnika u dobi od 13 i 14 godina konzumiralo je alkohol, svaki treći sudjelovao je u ekscesivnom opijanju. Poražavajući su i podaci istraživanja Europske agencije za istraživanje konzumacije alkohola i opasnih droga među školskom djecom gdje je Hrvatska zauzela neslavno treće mjesto na ljestvici 36 europskih zemalja prema broju maloljetnika koji piju alkohol. (Barbara ČALUŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter