Hrvatska je po prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u petak po prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) , dok dosadašnja članica Rusija nije dobila povjerenje Opće skupštine UN-a. 

Hrvatska je izabrana za članicu vijeća na trogodišnje razdoblje od 2017. do 2019., stoji u priopćenju MVEP-a. 

Vijeće za ljudska prava ključno je međuvladino tijelo uspostavljeno rezolucijom Opće skupštine UN-a 2006., s mandatom jačanja promicanja i zaštite ljudskih prava na globalnoj razini, kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama svijeta. 

Svih 193 država članica UN-a glasalo je o popunjavanju 14 mjesta u tom odboru od 47 država kojem je cilj nadgledanje i istraživanje kršenja ljudskih prava diljem svijeta. 

Opća skupština je umjesto dosadašnje članice Rusije odabrala Hrvatsku i Mađarsku kao predstavnike istočne Europe, što je veliki udarac za Moskvu koja od 2006. samo jednu godinu nije bila članica vijeća, piše AFP. 

Više od 80 humanitarnih i udruga za ljudskih prava pozvalo je članice UN-a da glasaju protiv Rusije zbog vojne podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Al-Assadu u ratu u Siriji. 

Rusija, Hrvatska i Mađarska, tri države koje su se natjecale za dva regionalna mjesta, dobile su 112, 114 i 144 glasa. 

U Vijeće je sa 152 glasa ponovno izabrana Saudijska Arabija, kao i Kina, Kuba i Egipat, države koje su optuživane za kršenja ljudskih prava. 

Osim Hrvatske, članice su po prvi puta postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD. 

Hrvatska će se svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno djelovanje na području ljudskih prava, kako prema aktualnim trendovima i izradi novih standarda u promicanju i zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svijesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja prijetnja građanima, kažu na Zrinjevcu. 

Prioritetne aktivnosti Hrvatske bit će i tematski usmjerene na borbu protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i na učinkovitu zaštitu svih žrtava u sukobima štiteći dostojanstvo i pravo na život svake ljudske osobe, navodi se u priopćenju i dodaje da je članstvo u vijeću ujedno i prilika Hrvatskoj za širenje primjera svoje dobre prakse u domeni promicanja i zaštite ljudskih prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter