Hrvatska dobiva strategiju razvoja industrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo gospodarstva priprema strategiju industrijske politike koja će definirati industrijske grane koje država smatra perspektivnima i koje želi učiniti inovativnim i konkurentnim, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjem susretu s novinarima.

Ta strategija prema njegovim riječima neće biti još jedna u nizu onih koja će zaboravljena završiti u ladicama, nego dokument s konkretnim ciljevima i aktivnostima.

Strategija je bitna kao odgovor na pitanje čime se želimo baviti u sljedećih 10-15 godina te je u tom smislu i poruka investitorima u koje industrijske grane bi se isplatilo ulagati, ali i kao podloga za povlačenje novca iz fondova EU-a, rekao je Vrdoljak.

Uz strategiju industrijske politike, Ministarstvo je odmaklo i u izradi strategije inozemnih ulaganja te strategiji pametne specijalizacije s koncentracijom na niše u kojima je domaća industrija najjača.

Zasad je ulagački interes koncentriran na turizam i energetiku, što znači da druge industrijske grane nisu konkurentne i atraktivne, kaže Vrdoljak.

Upravo dizanje konkurentnosti po "Doing Business" kriterijima Svjetske banke zadaća je radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije, dodaje Vrdoljak. Skupina je održala prvi sastanak na kojem je izradila metodologiju praćenja rada tijela državne uprave u realizaciji investicija kao i formular za praćenje privatnih investicija i uklanjanje administrativnih zapreka.

U Ministarstvu gospodarstva tvrde da Agencija za investicije i konkurentnost prati realizaciju pedesetak investicijskih projekata te da će i ti projekti biti na dnevnom redu radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije.

Jedan od njih je, kako se doznaje, ulaganje u energanu na biomasu u Ivancu pokraj Koprivnice, vrijedno 487 milijuna eura uz zapošljavanje 70 radnika za što njemački investitor dozvole čeka tri godine.

Ministar Vrdoljak najavio je i dolazak visoke delegacije ruskog energetskog diva Gazproma u Hrvatsku. Dolazak ruske delegacije planiran je za sutra i preksutra, a razgovarat će se o tržištu plina, Gazpromovim interesima u Hrvatskoj i regiji, mogućnostima suradnje s hrvatskom industrijom, realizaciji odvojka plinovoda Južni tok i drugim temama.

Rusku delegaciju će predvoditi predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller i drugi čovjek kompanije Aleksandar Medvedev. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter