Hrvatska dobila 13. vladu od neovisnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u petak kasno navečer dobila novu, trinaestu Vladu - Hrvatski sabor je nakon maratonske, 14 sati duge rasprave, iskazao povjerenje Vladi mandatara Tihomira Oreškovića i njenom programu.

Nova Vlada ima dvojicu potpredsjednika: Tomislava Karamarka (HDZ) i Božu Petrova (Most).

Ministar financija je Zdravko Marić, vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, obrane Josip Buljević.

Tomislav Panenić ministar je gospodarstva, Ante Šprlje pravosuđa, Dubravka Jurlina Alibegović ministrica uprave.

Ministar poduzetništva i obrta je Darko Horvat, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, pomorstva i prometa Oleg Butković.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede je Davor Romić, turizma Anton Kliman, zaštite i okoliša Slaven Dobrović, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, branitelja Mijo Crnoja.

Ministar zdravlja je Dario Nakić, znanosti i obrazovanja Predrag Šustar, kulture Zlatko Hasanbegović, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Novu Vladu podržalo je 83 zastupnika, protiv ih je bilo 61, a pet suzdržanih.

Uz zastupnike Domljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reforist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.

Novu Vladu Sabor je potvrdio deset minuta iza 23 sata.

Glavnim ciljem svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana.

Najavio je da će nastojati da Hrvatska u iduće četiri godine doživi transformaciju u tri ključna područja - gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života.

Među ciljevima istaknuo je osiguranje godišnjeg rasta BDP-a za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020., smanjenje deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017., povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto, te povećanje BDP-a po stanovniku za 2000 eura.

Orešković: Za dobrobit građana spreman sam podnijeti žrtvu

Prije nego što je izabran za premijera, mandatar Tihomir Orešković obratio se u petak navečer Saboru i poručio kako osobno nije političar, ali kako je spreman učiti te kako je za dobrobit građana spreman prihvatiti izazov i podnijeti žrtvu.

"Imat ćemo vremena upoznati se, nisam političar, nadam se da ću neke stvari naučiti. Građani su najbolji indikator, jasno ću im komunicirati da sam tu zbog njih, spreman na žrtvu, spreman prihvatiti izazov. Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, idemo raditi", poručio je Orešković, nakon više od 14 sati rasprave o programu i sastavu njegove vlade.

Zastupnicima je spočitnuo vraćanje na teme iz prošlosti, na "ustaše i partizane". "Da se moja bivša firma ponašala ovako, da smo ovoliko sati proveli na ustaške i komunističke teme, moja bi firma propala", rekao je Orešković.

Istaknuo je kako nije opterećen prošlošću te kako je došao fokusirati se na ekonomski rast i podizanje životnog standarda građana.

Parafrazirajući kanadskog premijera Justinea Trudeaua poručio je kako želi da Hrvatska postane nježna i ljubazna nacija. "Znam da naš narod nije podijeljen, a ako i jest, do nas je da ostvarimo jedinstvo", poručio je novoimenovani premijer.

Naglasio je i kako mu je kao Hrvatu iz Kanade čast što ima priliku pomoći svojoj državi, a manjinama je poručio kako je i sam bio manjina u Kanadi te kako smatra da su manjine bogatstvo Hrvatske.

Orešković podsjeća i kako je u tvrtci Teva ostavio dobru plaću, kako mu angažman na čelu vlade nije nužan. "Ali, tu sam, spreman za novi ogroman izazov", poručio je Orešković i dodao kako neće dopustiti da ga ideologije odvuku od zacrtanog cilja.

Dodao je kako je uvjeren da će znanje i iskustvo koje je stekao u karijeri biti na korist Hrvatskoj. "Ovih dana spread se smanjio i to je jedan pozitivan indikator da idemo u pozitivnom smjeru", ocijenio je.

Osvrnuo se i na kritike kojima su dočekane njegove izjave o kanadskom modelu zdravstva, a poručio je kako u tom modelu ima dobrih stvari, ali i kako neke stvari drugi mogu učiti od hrvatskog sustava.

Odbio je i kritike sindikata da će protežirati krupni kapital. "Zapitajte sindikate u Plivi, oni vam mogu reći tko je Orešković, bitno je da čujete od njih", poručio je Orešković, a njegov je govor popraćen pljeskom iz klupa vladajućih.

Orešković preuzeo Banske dvore

Pet minuta prije ponoći novi premijer Tihomir Orešković od svog je prethodnika Zorana Milanovića "preuzeo ključeve Banskih dvora" obećavši da će dati sve od sebe kako bi nova Vlada poboljšala standard hrvatskih građana.

Orešković je iz Hrvatskoga sabora u Banske dvore došao zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom i potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom, a u svečanoj dvorani Banskih dvora dočekao ih je Milanović.

"Izazovi su ispred nas, ali moj je tim spreman preuzeti odgovornost i dati sve od sebe da pokrenemo gospodarstvo i pojačamo standard svakog građanina Hrvatske", kazao je Orešković.

Novi je premijer novinarima priznao da nije očekivao da će saborska rasprava trajati 14 sati, te da će joj u središtu biti rasprava o ustašama i partizanima. No, kaže, to je demokracija, a u svakoj demokratskoj državi postoji proces da neke stvari mogu duže trajati.

Smatra da postoje "pametnije teme" na koje se treba fokusirati. "Mislim da građani traže nekakve promjene. Ja sam otvoreno komunicirao svoj stav i fokus mi je budućnost, a ne prošlost", poručio je.

Milanović je čestitao novome premijeru i zaželio mu sve najbolje. "S obzirom da nemamo nuklearnog oružja ne možemo predati nuklearnu šifru i to je to. Orešković je dobio mandat u Hrvatskome saboru i ja mu želim sve najbolje. Neće mu biti jednostavno. Lakše nego prije četiri godine, ali neće biti jednostavno", kazao je bivši premijer.

Potom je napustio Banske dvore, a Orešković s potpredsjednicima Vlade otišao u tajništvo Vlade kako bi ih "preuzeli".

Saborske zamjene za ministre

Hrvatski sabor u prvim je minutama subote potvrdio zamjene zastupnicima koji obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkom, odnosno otišli su u izvršnu vlast.

HDZ-ove Olega Butkovića mijenja Lucijano Vukelić, Antona Klimana Josip Borić, Darka Horvata Josip Križanić, Tomislava Karamarka Ante Župan, Mira Kovača Miro Tot Gergeli.

Tomislava Tolušića mijenja Stjepan Pintarić, a Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika, Nada Murganić.

Mostova Božu Petrova mijenja Maro Kristić, Tomislava Panenića Ružica Vukovac, a Slavena Dobrovića Marko Sladoljev.

Sabor je odobrio da se u zastupničke klupe vrate bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović te bivši ministri Orsat Miljenić, Siniša Varga, Joško Klisović, Goran Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina, Predrag Matić, Boris Lalovac, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Mihael Zmajlović, Ranko Ostojić, Branko Grčić, Arsen Bauk i Tomislav Saucha. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter