Hrvate ne brinu porezi, već ih mori pesimizam

(Duško MARUŠIĆ/PIXELL)
(Duško MARUŠIĆ/PIXELL)

Nakon europskih izbora broj građana Europske unije koji smatraju da je njihov glas u EU-u važan povećao se s 29 posto u studenom prošle godine na 42 posto, prema najnovijim rezultatima istraživanja Eurobarometar. Riječ je o najvišem postotku otkad je prije deset godina to pitanje prvi put uključeno u standardno istraživanje Eurobarometra. U Hrvatskoj 59 posto građana smatra da je njihov glas u Uniji važan, a optimističniji od građana Hrvatske su još Šveđani (78 posto), Danci (75 posto) i Nizozemci (63 posto). U odnosu na jesenski Eurobarometar povećan je i broj Europljana koji se osjećaju građanima EU i to sa 59  na 65 posto.

Prvi put od početka financijske krize prije sedam godina više je stanovnika EU-a koji smatraju da će se gospodarska situacija poboljšati u sljedećih 12 mjeseci, a gotovo tri četvrtine ne očekuju negativan trend. Također prvi je put nakon dugo vremena postotak Europljana koji vjeruju da je učinak krize na tržište rada dosegnuo vrhunac veći od postotka onih koji smatraju da najgore tek slijedi. Hrvatski građani, međutim, ne dijele taj optimizam. Kao i prošlu jesen, 42 posto ispitanika smatra da će situacija u narednih 12 mjeseci biti gora, a da će biti ista smatra 38 posto ispitanika. No, smanjen je broj onih koji smatraju da će bliska budućnost donijeti poboljšanja i to za četiri postotna boda, a za toliko je porastao postotak onih koji ne znaju što će biti.

Čak 70 posto građana Hrvatske smatra da je nezaposlenost najvažniji problem s kojim se zemlja suočava, dok na razini EU to smatra 48 posto građana. Za 43 posto stanovnika Hrvatske (29 posto na razini EU) drugi najvažniji nacionalni problem je nacionalna ekonomija. Na osobnoj razini građane najviše muči rast cijena, odnosno inflacija, nezaposlenosti i porezi. No, dok na razini Unije porezi muče 17 posto stanovnika u Hrvatskoj su oni problematični za 10 posto stanovnika.

Porastao je i broj građana koji su optimistični u pogledu budućnosti EU-a pa se od zadnjeg istraživanja broj ispitanika koji su izjavili da su optimistični povećao se za pet postotnih bodova, dok se broj pesimističnih ispitanika smanjio za pet postotnih bodova. Tako na budućnost EU-a danas optimistično gleda više od polovine njenih građana, a samo dvije petine ne dijele posve taj stav. (Gabrijela GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter