Horvat: Maras ostavio 45 milijuna kuna obveza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak kako mu je bivši ministar Gordan Maras ostavio 45 milijuna kuna obveza iz prošle godine koje će morati podmiriti iz ovogodišnjeg proračuna, što bi mu mogao biti problem s obzirom da je ukupni godišnji proračun Ministarstva 200 milijuna kuna.

Obveze od 45 milijuna kuna stvorene su u 2015. godini, prenesene su u proračun 2016. i kao takve se "moraju akceptirati i realizirati", kazao je Horvat u izjavi novinarima u povodu teksta u današnjem "Jutarnjem listu". Prema pisanju tog lista Maras je novom ministru ostavio 45 milijuna kuna duga, a Horvat kaže kako to klasificira kao obveze stvorene prošle godine koje se moraju realizirati ove godine.

"Dakle, negdje oko 45 milijuna kuna preuzetih obveza u 2015. godini morat ćemo preseliti u 2016.", ponovio je Horvat.

Na upit je li dobio neki logičan argument zašto taj novac nije plaćen u prošloj godini, rekao je kako se dio tih obveza može pravdati i karakterom projekata koji su provođeni.

Pritom objašnjava kako je kod subvencioniranja kamata za kredite, koji traju tri ili četiri godine, logično da se ta subvencija kamata disperzira na nekoliko godina odnosno dok traje taj kreditni aranžman. 

No, s druge strane iznosi primjer Poduzetničkog impulsa za prošlu godinu. "Kada se u 2015. provodio Poduzetnički impuls, kada su se sklapali ugovori i kada je Poduzetnički impuls dobio zeleno svjetlo na Vladi - u trenutku kada je u 2015. godini bio definiran proračun, u tom su trenutku u državnom proračunu za 2015. rezervirana sredstva iz kojih se provodio Poduzetnički impuls", kazao je.

Istaknuo je i kako nije problem koliko je ugovora potpisano već zašto financijske obveze po tim ugovorima nisu isplaćene u 2015. godini, "već se više od 10 milijuna kuna transferira u proračun koji ćemo tek početi slagati za 2016.".

Na upit stvaraju li mu te obveze problem, odgovorio je: "Ako je proračun Ministarstva negdje na razini 200 milijuna kuna, a već ima definiranih 45 milijuna, zaključite sami".

 Pojašnjava kako se tih 45 milijuna kuna odnosi na pet različitih projekata od kojih niti jedan nije zaključen do kraja. "U trenutku kada sam preuzimao ministarstvo u primopredajnom zapisniku je bilo klasificirano da su to projekti u tijeku", istaknuo je.

Kao primjer naveo je kako je oko 7,5 milijuna kuna neisplaćenih sredstava za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima kroz 1.300 ugovora sklopljenih u 2015. kroz Poduzetnički impuls. "Hoće li oni čekati tu isplatu do 2020. ili 2025., a trebali su je dobiti u rujnu ili listopadu lani? A s obzirom na uredbu o privremenom financiranju tu isplatu neće dobiti prije donošenja proračuna za 2016. godinu", upozorava Horvat.

Novinare je uputio i da Marasa pitaju "zašto su u otvorenim alokacijama, koje su veće od milijardu kuna, u prošloj godini došle samo 52 aplikacije i zašto je sklopljeno samo osam ugovora".

"Mi danas cijelo jutro s kolegama iz Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva turizma pokušavamo 'olabaviti' kriterije koji su postavljeni poduzetnicima da bi aplikacija i realiziranih projekata bilo što više i da bi taj postotak od milijarde kuna u 2016. bio bar 300 posto veći nego u 2015. godini", ističe Horvat.

Najavio je i da će Poduzetnički impuls nastaviti i u ovoj godini uz određene modifikacije.

"Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti u okviru proračuna osigurati sredstava za njega", kaže Horvat, koji bi želio da bude više od dosadašnjih 50-ak milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter