Glas Istre
Subota
29.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
29.04
Arhiva

Hladno u cijeloj Hrvatskoj: Na Svetom Juri izmjereno minus 23,1 stupnjeva

Objavljeno: 07.01.2017 | 09:15 Zadnja izmjena: 07.01.2017 | 09:17 1 komentara

Hrvatski auto klub (HAK) izvijestio je u subotu rano ujutro da na graničnim prijelazima Bregana i Macelj nema dužih čekanja, ali da je za sav promet zatvorena, među ostalim, autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Pritom je obilazak za sve skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, moguć državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27. 

Za sav promet zatvorena je i državna cesta DC1 Gračac-Knin, a obilazak je preko Kistanja. 

U izvješću HAK-a, objavljenom oko 6,00 sati, navodi se da je za sav promet zatvoren i Paški most, potom Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno te županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera, a obilazak za ostala vozila je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3. 

Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). 

Trenutno nema slobodnog prometnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, navodi HAK. 

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići, kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina. 

Snijeg povremeno pada mjestimice u Lici. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno s orkanskim udarima. 

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. 

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. 

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici i Zadarskoj županiji te svim lokalnim i županijskim cestama na području Ličko-senjske županije, navodi se, među ostalim, u izvješću HAK-a. 

U većini krajeva pretežno vedro i vrlo hladno, u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, posebice na istoku te u gorju gdje mjestimice može pasti i malo snijega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za subotu. 

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u početku ponegdje na udare i vrlo jak. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice još olujna bura i tramontana s orkanskim udarima, osobito u Dalmaciji. Najviša temperatura uglavnom od -9 do -4, na Jadranu od -4 do 2 stupnja Celzijusa. 

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj. 

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat. 

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava. 

U Makarskoj je jutros izmjereno minus 8 stupnjeva Celzija. 

Vozačima koji se kreču državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra. (Hina)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik