HDSSB i laburisti traže Dončićevu ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar Siniša Hajdaš Dončić mora podnijeti ostavku, poručili su danas u Saboru HDSSB i laburisti, nakon informacije da je noćas uhapšen rumunjski tajkun Gruia Stoica, vlasnik Grampet grupe, koja je bila potencijalni kupac HŽ Carga ali je Vlada od toga odustala.

Laburist Mladen Novak otišao je i korak dalje. "Ministar treba dati ostavku, ali i premijer s obzirom na sve što se događa u tome sektoru", rekao je Novak. "S obzirom na sve okolnosti koje vrlo lako mogu isplivati, ministar prometa treba podnijeti ostavku", poručio je Boro Grubišić (HDSSB).

- Da, pušite koliko hoćete, ali će stvari izaći na vidjelo, uzvratio je HDSSB-ovac kolegama koje su mu dobacivale iz klupe. Grubišić je objasnio da o sudbini HŽ Carga ovisi budućnost ne samo tri i pol tisuće djelatnika te tvrtke, nego i djelatnost i razvoj luke Rijeka, željeznice, niza drugih tvrtki, odnosno budućnost više od 19 tisuća djelatnika.

Zato, kaže, nije nezanimljiva vijest da je Stoica uhapšen u vezi s mitom koje je davao za privatizaciju rumunjskog carga. Zanimljivom je ocijenio i kronologiju Grampet grupe, kao jedine koja se javila na tender za privatizaciju HŽ Carga, iako je na početku bilo zainteresiranih iz Austrije, Češke s povoljnijim uvjetima.

Izjave iz Grampet grupe govore da kontakti s hrvatskom Vladom postoje od siječnja prošle godine, a tender je raspisan u lipnju, rekao je Grubišić, upitavši kolege: "Govori li to vama nešto?". HDSSB-ov zastupnik tvrdi i da je Hajdaš Dončić zabranio Upravi HŽ Carga bilo kakva ulaganja i novčane transakcije bez njegova znanja.

- Sad kad se Stoica našao na udaru rumunjskog pravosuđa, mislim da je vrijeme da zbog stanja u HŽ Cargu i ukupnog stanja na željeznici, gdje vladaju kumovski i rodbinski odnosi, ministar podnese ostavku, bio je izričit Grubišić.

- Podnesite interpelaciju, uzvratio mu je predsjedavajući Nenad Stazić (SDP), spočitnuvši Grubišiću da je upravo on napadao ministra kad su pregovori s Grampetom prekinuti. "Vi ste govorili da će ministri odgovarati za postupke onih koje postave", podsjetio je Stazića laburist Novak.

Laburisti su, kaže Novak, prije raspisivanja natječaja za prodaju HŽ Carga upozoravali na upitnost referenci nekih partnera, na to da Rumunji nemaju kapaciteta koji mogu jamčiti sigurnu budućnost.

- Postoji čitav niz ljudi koji su zgriješili u ovoj priči, naglasio je Novak.

HDZ nije spominjao ostavke, no Ivan Šuker postavio je više pitanja. Je li natječaj za HŽ Cargo bio dovoljno transparentan, pita Šuker i odgovara da se u usporedbi sa Zračnom lukom Zagreb puno stvari (kod HŽ Carga) događalo daleko od očiju javnosti. Pitanje je i što su radile određene službe hrvatske države, kakvi su se sve odgovori davali o privatizaciji HŽ Carga u proteklom razdoblju, zašto je HŽ Cargo kupio slijepi kolosijek od Diokija?

Šuker upozorava da stanje u sektoru prometa nije dobro, potkrepljuje to podatkom da je jutros, zbog leda, u Lici zatvorena autocesta A1 što se, kaže, nije događalo ni u puno težim uvjetima.

- Mogu zamisliti koje bi optužbe sada išle da se ovo kojim slučajem dogodilo HDZ-ovu ministru, konstatirao je Šuker i poručio da je nužno transparentno trošenje državnog novca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter