Gunji pomažu - Ujedinjeni Arapski Emirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak mještana u kontejnerskome naselju u Gunji, koju je polovicom svibnja pogodila katastrofalna poplava, posjetio je danas drugi tajnik veleposlanstva Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Berlinu Abdulrahman Ahmed Aljaber, koji je najavio daljnju pomoć te zemlje Hrvatskoj u ublažavanju posljedica poplave.

Prenoseći želju Vlade i predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Khalifa bin Zayeda al Nayanda da pomogne Hrvatskoj, Abdulrahman Ahmed Aljaber rekao je da ta zemlja želi da se stanovnici područja pogođenog poplavom što prije vrate u svoje domove.

"Kontejneri su samo jedan od načina na koji želimo pomoći ovom području", izjavio je Aljaber novinarima nakon što je obišao kontejnersko naselje u Gunji.

Po riječima pomoćnika ministra gospodarstva Ive Milatića, Ujedinjeni Arapski Emirati osigurali su 1,5 milijuna dolara pomoći Hrvatskoj za saniranje šteta od poplava u županjskoj Posavini. Dosad je od te svote potrošeno nešto više od 200.000 dolara za kupnju 42 kontejnera u Gunji i Račinovcima.

Na što će se potrošiti preostali iznos, odlučit će Ujedinjeni Arapski Emirati, rekao je Milatić, ističući da je to najveća donacija koju je Hrvatska dobila za saniranje štete od poplave.

"Kontejnere je nabavilo Ministarstvo gospodarstva, tako da su Ujedinjeni Arapski Emirati platili glavnicu, a hrvatska država, tj. Ministarstvo gospodarstva PDV u iznosu oko 300.000 kuna", rekao je, dodajući da će to ministarstvo sutra ugovoriti nabavu 105 novih kontejnera, s rokom isporuke 10. kolovoza.

"Neovisno o tome hoće li Ujedinjeni Arapski Emirati sudjelovati u financiranju nabave i tih kontejnera ili u nečemu drugom, mi ćemo te kontejnere nabaviti i - ako sve bude u redu - do 10. kolovoza oni će biti u Gunji, Rajevu Selu ili gdje bude trebalo", poručio je. Dodao je da su svi kontejneri koji su kupljeni ili će tek biti kupljeni vlasništvo hrvatske države te da će - kad za njima više ne bude potrebe - biti rastavljeni i pohranjeni za neke druge izvanredne situacije.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić ocijenio je da je stanje u selu svakim danom sve bolje. "Komisije obilaze zadnje kuće i idući tjedan se potpisuju ugovori za obnovu, koja bi ubrzo trebala i početi", najavio je Lucić i dodao da su općinske vlasti u Gunji postavile i volontersko naselje za prihvat pedeset volontera koji se svaki dan prijavljuju, ali dosad im se nije mogao osigurati smještaj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter