Grbin: Premijer je jučer dva puta prekršio Ustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin prozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da je dva puta prekršio Ustav - pozvavši glavnog državnog odvjetnika na konferenciju za novinare u Banskim dvorima te upozorivši oporbu da šuti.

"Prvi put prekršio ga je kad je državnog odvjetnika Dinka Cvitana doveo na konferenciju za novinare kako bi mu 'suflirao' što treba raditi', a drugi put kad je poručio oporbi da šuti", ustvrdio je Grbin na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a na temu razvoja događaja u aferi "Dnevnice".

Istaknuo je da je premijer jučer doveo glavnog državnog odvjetnika u neodrživu situaciju te se ponio kao istražitelj, sudac i tiranin koji nalaže Državnom odvjetništvu što da radi. 

"Predsjednik Vlade iskoračio je iz svojih ovlasti i pokazao kako ne zna da je Sabor mjesto na kojemu se odlučuje o radu DORH-a, te imenovanju i razrješenju državnog odvjetnika", rekao je Grbin.

Od premijera je zatražio da odgovori na pitanja -  kad je naložio istragu putnih naloga, je li to učinio samoinicijativno ili je na to bio ponukan podnošenjem nekih kaznenih prijava i upitima novinara, te kad se obratio državnom odvjetniku i što je od njega tražio.

Prethodno je održana konferencija za novinare saborskog Odbora za pravosuđe, na kojoj je  predsjednik Odbora Arsen Bauk novinarima samo kratko rekao kako je zbog tajnosti istrage u "aferi dnevnice" za srijedu u 13.30 sati sazvao izvanrednu i zatvorenu sjednicu Odbora, na kojoj će biti i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter