Grbin: Predlažemo izbor v. d. predsjednika Sabora

Peđa Grbin (Goran  Mehkek / CROPIX)
Peđa Grbin (Goran Mehkek / CROPIX)

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin u petak će imati važnu ulogu na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, na kojoj će se pokušati razriješiti pravne dvojbe o tome kako bi parlament - nakon ostavke Bože Petrova - mogao funkcionirati u situaciji nejasne većine.

Komentirajući dramatičnu sjednicu u četvrtak, na kojoj nije došlo do smjene ministra financija, Grbin kaže kako je "glasovanje u Hrvatskom saboru pokazalo da premijer Andrej Plenković nije uspio osigurati većinu koja bi podržala njegovog ključnog ministra, Zdravka Marića, iza kojeg je stao, izložio se i bio spreman rasturiti Vladu istjeravši četiri druga ministra iz važnih resora."

Pravna praznina

SDP-ov zastupnik objašnjava kako će njegova stranka predložiti svoje rješenje za izbor novog predsjednika Hrvatskog sabora nakon ostavke Bože Petrova.

- Rasprava o predsjedniku Hrvatskog sabora odgođena je do petka, gdje ćemo najprije na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav morati razmatrati kako popuniti pravnu prazninu. Nije, naime, predviđeno što učiniti kada predsjednik Sabora napušta svoju funkciju, a nije osigurana parlamentarna većina.

SDP-ovi članovi Odbora predložit će da jedan od potpredsjednika postane vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, ali samo da bi osigurao izbor novog predsjednika, objašnjava Peđa Grbin. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter