Grbin: Nema obveze da Saucha zamrzne mandat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon uhićenja Tomislava Sauche, zastupnika i bivšeg šefa Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, u SDP-u su odlučili da do srijede neće davati nikakve izjave o njegovoj sudbini u samoj stranci: tada će se održati sjednica Predsjedništva, na kojoj će biti i niz drugih tema, ali i slučaj Saucha.

Na Ibleru je dogovoreno da se izbjegavaju pojedinačni istupi na tu temu i da stranka aferu iskomunicira nakon razgovora na Predsjedništvu. Kako je poznato, potpredsjednik stranke Rajko Ostojić u subotu je izjavio da će Gradski odbor SDP-a Zagreba raspravljati o Sauchinu statusu kad bude poznato je li doista kriv ili nije za isplatu pola milijuna kuna putem putnih naloga, pa je jasno da Predsjedništvo neće isključivati Sauchu u srijedu.

Ima i drugih poslova

No, pitanje je bi li on trebao sam povući moralni potez i zamrznuti svoj saborski mandat u Saboru.

– Nema takve obaveze, rekao nam je jučer potpredsjednik stranke Peđa Grbin.

Dakle, iako će Predsjedništvo raspravljati o slučaju Saucha u srijedu, upitno je koje odluke uopće može donijeti, osim čekati nalaz DORH-a iz kojeg će se vidjeti ostaje li Saucha u pritvoru ili ne.

Za to vrijeme, šef stranke Davor Bernardić bavi se nizom drugih poslova: nakon što se sastao sa Ivom Josipovićem i čelnicima stranke Naprijed Hrvatska – progresivni savez, te Laburistima, sastaje se i s čelnicima SRP-a. Također, danas je na dnevnom redu i sastanak sa sindikalnim liderima cijelog niza sindikalnih središnjica, osim SSSH-a s kojim će se sastati pojedinačno, a nakon čega će biti i izjave za medije.

Bernardić radi, dakle, ne samo na objedinjavanju ljevice, već i suradnji sa sindikatima, pa se tako očekuje da SDP u Saboru podrži Josipovićev prijedlog Zakona o mjerama za olakšanje položaja dužnika, koji je ta stranka predstavila javnosti ovih dana. Prijedlog se svodi na to da u predmetima parničnog i ovršnog postupka do deset tisuća kuna svaka stranka snosi svoje troškove postupka, a u sporovima veće vrijednosti, da parnični troškovi ne prijeđu vrijednost spora, odnosno ovrhe itd.

Što s rejtingom

Na Predsjedništvu će tema biti i lokalni izbori, jer u svim gradovima i općinama traju pripreme, no zasad odluke o Zagrebu još nema.

Za stav o slučaju Saucha pitali smo i predsjednika riječkog SDP-a Vojka Obersnela.

- Sa slučajem Tomislava Sauche upoznat sam u onoj mjeri u kojoj su informacije prenijeli mediji i nadam se da će, u interesu javnosti, ali i same stranke, za to nadležna tijela što prije istragom utvrditi što se točno dogodilo i kako. Kada to bude poznato, siguran sam i da će vodstvo SDP-a donijeti svoj sud o ovom događaju.

U slučaju sedam svjedoka

Ivana Saucha jučer je posjetila svoga supruga Tomislava u Remetincu provodi prve dane istražnog postupka zbog sumnje da je preko lažiranih dnevnica u Uredu premijera sebi privrijedio preko pola milijuna kuna. Saucha, koja je u ovom slučaju u dvostrukoj ulozi, supružničkoj i odvjetničkoj, kazala je da se Tomislav osjeća dobro, a da je njezina kolegica Aleksandra Horvat, s kojom supruga zajedno brani, trebala preuzeti odluku o pritvoru, nakon čega će znati hoće li se i na to žaliti.

- Dodala je i kako bi se, prema njezinim saznanjima, u čitavom postupku trebalo saslušati sedam svjedoka. Na pitanje je li Zoran Milanović među njima, Saucha je odgovorila da nema saznanja o tome.

Plenković: Milanović je frustrirani gubitnik

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučer na Media servisu optužbe Zorana Milanovića da je on lažirao razlog za izostanak sa služenja vojnog roka u JNA zbog anemije.

– Mislite na riječi frustriranog gubitnika, koji sada u strahu od afere Saucha govori kako govori – rekao je Plenković na pitanja o Milanovićevim riječima i majci »vojnog lekarki«. Poručio je Milanoviću da očito nije kući naučio normalno se ophoditi i komunicirati.

– Njegova vjerodostojnost je sada nikakva, sada kad smo vidjeli kako je vodio Vladu, sve smo vidjeli – rekao je o Milanoviću i aferi Saucha.

Govoreći o slučaju Saucha i utjecaju te afere na rejting SDP-a, sa Iblera samo neslužbeno poručuju ovo:

– Naš će rejting biti jak onoliko koliko se stranka pokaže jaka u teškim trenucima, pa i u ovom. Neovisno o aferama i slučajevima, radi se na novim politikama i političkim partnerstvima, a o aferi je već sve rečeno: SDP traži brzu i potpunu istragu, i tada će donositi sve odluke. (Tihana TOMIČIĆ, D. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter