Grbin: Je li točno da je 'lex Agrokor' pisalo odvjetničko društvo blisko VTB banci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u četvrtak hitno očitovanje potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o medijskim napisima prema kojima je u pisanju 'lex Agrokor' bilo navodno uključeno odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora.

"Danas su u hrvatskim medijima objavljene informacije po kojima je Zakon o izvanrednoj upravi, famozni 'lex Agrokor' nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano sa VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj", rekao je Grbin nakon stanke koju je zatražio usred saborskog zasjedanja.

Ministarstvo pravosuđa, kaže Grbin, navodno je, po istim informacijama, bilo isključeno iz pripreme tog zakona.

"Po javno dostupnim informacijama upravo je to odvjetničko društvo povezano s cijelim poslom jer je od strane vladinog povjerenika izabrano za pružanje pravnih savjeta i usluga koncernu", pojašnjavao je Grbin.

Ukoliko su ti navodi točni, kaže SDP-ovac, radi se o sukobu interesa "kojeg se ne bi postidjeli ni Sanader niti Karamarko".

"Kako bi se dvojbe otklonile tražimo hitno očitovanje resora potpredsjednice Dalić s obzirom na njenu uključenost u slučaj i da je ona na sebe preuzela odgovornost za izradu zakona i tako isključila sve ostale", poručio je Grbin.

SDP traži odgovor na pitanje da li je istina da su u izradi 'lex Agrokor' angažirani vanjski suradnici, koji, jesu li povezani VTB bankom i drugim kreditorima Agrokora, jesu li bili plaćeni i koliko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter