Grabar-Kitarović: Vladina odluka je "lupanje novaca"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak da je Vladina odluka o visini naknade troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore nepotrebno "lupanje novaca" u sadašnjoj gospodarskoj situaciji, a najavila je da će novac koji dobije ostaviti u proračunu jer se ne može donirati.

"Vladina odluka je lupanje novca bez veze jer je to bilo nepotrebno u trenutnoj gospodarskoj situaciji", istaknula je Grabar-Kitarović u izjavi za javnost pošto je Vlada povećala naknadu troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore.

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku da kandidat ili kandidatkinja s najvećim brojem dobivenih glasova u prvome izbornom krugu dobije milijun kuna.

Podsjetivši kako je prije rekla da će novac koji dobije donirati, Grabar-Kitarović je rekla da će ga, budući da se ne može donirati, ostaviti u proračunu.

Smatra da bi se mogućnost donacije tog novca trebala predvidjeti u idućim izmjenama izbornog zakonodavstva i zakonodavstva o financiranju političkih stranaka. Na pitanje hoće li, s obzirom na to da će novac ostati u proračunu, tražiti da se on prenamijeni, odgovorila je kako se nada da će ga Vlada iskoristiti za donacije.

"U Belome Manastiru htjeli smo donirati sredstva za školu i gladnu djecu, ali to nismo mogli. Nadam se da će Vlada preusmjeriti te novce u takve svrhe i dati ih ljudima kojima su najpotrebniji", poručila je kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović.

Na pitanje koliko novca namjerava potrošiti u kampanji, odgovorila je kako to trenutačno ne može reći, ali će sve biti u skladu sa zakonom, vjerojatno do limita. Također će u skladu sa zakonom predati na vrijeme sva financijska i druga izvješća.

Na pitanje o njezinoj inicijativi u vezi s borbom protiv pedofilije, Grabar-Kitarović je odgovorila da će joj zaštita i skrb o djeci biti jedna od temeljnih okosnica rada, u što spada i borba protiv pedofilije, koja joj je, kako je istaknula, "jedan od najgnusnijih zločina".

Istaknula je da će kao hrvatska predsjednica pokrenuti široku i sveobuhvatnu raspravu radi mijenjanja i postrožavanja zakonodavnih mjera te posebno prevencije kako bi se spriječila pedofilija, pogotovo recedivista.

"Ne isključujem i predlaganje mjere kemijske kastracije ili medicinske sterilizacije po uzoru na neke druge zemlje kao što su npr. Velika Britanija, Danska i Švedska", dodala je.

Na pitanje kako komentira kritike po kojima se Ivo Josipović i ona više bave jedno drugim nego svojim programima, Grabar-Kitarović je odgovorila da je Josipović "čovjek bez vizije i programa", a ona ima svoj program koji je sama napisala i nedavno predstavila.

Na pitanje kakva će joj biti predizborna kampanja, Kolinda Grabar-Kitarović je odgovorila da će biti skromna te da će, obilazeći autobusom gradove, ići od "čovjeka do čovjeka i od ruke do ruke". Također će, dodala je, održati i nekoliko predizbornih skupova. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter