Gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0,4 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko gospodarstvo palo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,4 posto na godišnjoj razini, već 10. kvartal zaredom, što je nešto veći pad nego što se očekivalo, ali znatno manji nego u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu pao 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 10. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je manji pad nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP potonuo 1,2 posto, ali nešto veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,3 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao rast od 0,2 posto, dvoje stagnaciju, a ostali pad između 0,3 i 0,5 posto.

Prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u prvom tromjesečju ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen rastom uvoza roba.

Prema proizvodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva, priopćio je DZS.

Tako je recesija ušla u šestu godinu jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter