GONG: Prvo rješavanje krize pa onda pauza - ako nema većine raspustiti Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako bi se spriječila moguća zloupotreba vlasti, GONG je u petak zatražio da Vlada odmah iznese zahtjev za izglasavanjem povjerenja novim ministrima, a ukoliko u Saboru ne bude većine koja će potvrditi četiri nova ministra, traže raspuštanje Sabora, a od predsjednice Republike raspisivanje novih izbora.

Na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora predstavnici GONG-a upozorili su da Sabor ne smije otići na pauzu pred lokalne izbore sve dok se ne riješi ova politička kriza koja je započela nakon što je predsjednik Vlade jednostrano razriješio četiri ministra - pravosuđa, unutarnjih poslova, uprave, te energetike i zaštite okoliša, iako za to, ističu, nije imao odgovarajuću ustavno-pravnu osnovu.

GONG napominje da Ustav jasno propisuje da čelne osobe ministarstava mora potvrditi Hrvatski sabor te da državni tajnici koje je premijer Andrej Plenković postavio na telefonskoj sjednici Vlade nemaju ovlasti voditi ministarstva kojima su trenutno na čelu.

"GONG traži da premijer predloži danas ministre i ako to ne napravi da se onda Sabor raspusti i da se ide na nove izbore. Uzimanje lokalnih izbora kao alibi da se ide na pauzu nema nikakvog utemeljenja. Proceduralno Sabor danas može završiti ovu sjednicu i sazvati novu za sljedeći tjedan i na toj se sjednici mogu predložiti novi ministri. Sve drugo ćemo smatrati zloupotrebom vlasti, golom borbom za vlast", kazao je stručnjak za politički sustav u GONG-u Dragan Zelić.

Od Plenkovića su, kaže Zelić, očekivali finije poštivanje demokratskih procedura u europskom stilu, "no pokazao je da ide 'po naški', na balkanski način u negativnom smislu i to je veliko iznenađenje".

"Dok je čovjek teško bolestan, oni ga pokušavaju zaštititi od gripe. Bojim se da ćemo ući u opasno razdoblje u kojem će se produbiti ustavno-politička kriza ako Vlada nastavi obnašati svoju dužnost u ovako krnjem sastavu", kazao je.

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković upozorila je da, ukoliko Vlada hitno ne predloži nove ministre, a Sabor ih izabere, postoji vrlo velika šansa da se uđe u vrlo opasan period vladanja ove Vlade. "To znači da bi oktroirani državni tajnici koji nisu dobili zeleno svjetlo i podršku u Saboru obavljali neke poslove koji ne bi bili u skladu sa zakonima i Ustavom i to je jako opasna situaciju. Ovu stvar Hrvatski sabor može i treba spriječiti", poručila je.

Član Vijeća GONG-a Berto Šalaj smiješnima je ocijenio tvrdnje da nove ministre nije moguće izabrati u kratkom roku, te podsjetio da su HDZ i Most u roku dva sata izabrali novog premijera.

"Pozivamo saborske zastupnike da ne idu na odmor i pauzu dok ne razriješe ovu krizu, a premijera Plenkovića pozivamo da što prije ponudi nove ljude za ministre. Plenković želi uzeti nekoliko mjeseci za imenovanje novih ministara. Ako se dogodi takva situacija, proizvest će ozbiljnu političku krizu u Hrvatskoj za koju će odgovornost snositi Plenković, ali i saborski zastupnici koji su mu to dopustili", naglasio je.

Ustvrdio je da je i predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović osvijestila da smo u ozbiljnoj krizi, istaknuvši da se prilikom poziva političarima da danas dođu na razgovor - pozvala na članak Ustava koji govori da je predsjednik odgovoran za stabilnost vlasti.

"Predsjednica smatra da je državna vlast nestabilna i da smo u ozbiljnoj krizi. Neka i Plenković i parlamentarni zastupnici to shvate i neka razriješe ovu krizu,  a ne da odlaskom na pauzu ubiju i ovo malo nade i povjerenja koje građani imaju u politički proces", poručio je Šalaj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter