Globalna sloboda u padu; RH slobodna zemlja

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Agresivnije taktike autoritarnih režima i porast terorističkih napada 2014. pridonijeli su zabrinjavajućem padu globalne slobode već devetu godinu zaredom, objavio je u srijedu Freedom House u svom najnovijem izvješću u kojemu je Hrvatska ponovno ocijenjena kao slobodna zemlja.

U izvješću "Sloboda u svijetu za 2015.", u kojem je 195 zemalja razvrstano po političkim pravima i građanskim slobodama, nevladina organizacija Freedom House sa sjedištem u Washingtonu, koja promovira demokraciju i političke slobode, ocijenila je 89 zemalja (46 posto) slobodnima, 55 (28 posto) djelomično slobodnima i 51 (26 posto) neslobodnima.

"Prihvaćanje demokracije kao svjetskog dominantnog oblika vladavine i međunarodnog sustava izgrađenog na demokratskim idealima suočeno je s većom prijetnjom nego ikad u posljednjih 25 godina", navodi se u izvješću.

Ističe se da je gotovo dvostruko više zemalja zabilježilo padove - 61, dok je broj zemalja koje su ostvarile poboljšanja, njih 33, došao na najnižu točku od početka devetogodišnjeg urušavanja globalne slobode.

"Invazija Rusije na Ukrajinu, nazadovanje demokratskih postignuća pod egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, intenzivna kampanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana usmjerena protiv slobode medija i civilnog društva, te daljnja centralizacija vlasti u Kini, dokazi su rastućeg omalovažavanja demokratskih standarda koje je zabilježeno u gotovo svim regijama svijeta", stoji u izvješću. Hrvatska je u kategoriji slobodnih zemalja, s ocjenom 1 za politička prava, i 2 za građanske slobode kao i u prošlogodišnjem izvješću. Pritom je najbolja ocjena 1, a najlošija 7.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je plasirana Slovenija, kao slobodna zemlja s objema ocjenama 1. Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija u kategoriji su djelomično slobodnih zemalja dok su Crna Gora i Srbija slobodne. Najgore od najgorih su - s ocjenom 7 za politička prava i građanske slobode - Srednjoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan. U dokumentu je upozoreno da je terorizam imao "razoran utjecaj" na Bliskom istoku i u zapadnoj Africi i podsjeća na djelovanje skupina koje ubijaju pripadnike snaga sigurnosti, ali i civile, zatim otimaju strane državljane i ubijaju ili porobljavaju pripadnike vjerskih manjina.

Sirija, u kojoj je građanski rat ušao u četvrtu godinu, a Islamska država proširila svoju kontrolu, uvrštena je među "najgore zemlje" po pitanju poštovanja sloboda. Tunis je proglašen izuzetkom i navodi se da su u toj zemlji održani demokratski izbori prema novom Ustavu. To je jedina zemlja iz arapskog svijeta koja je dobila status slobodne zemlje. Rusija je ocijenjena neslobodnom zemljom zbog produbljivanja pritisaka vlasti na "neposlušne" neovisne medije i nevladine organizacije. U izvješću se ističe da je Europa preživjela teške udarce na slobodu i demokraciju u 2014. Također se spominju događaji u SAD-u, posebice prosvjedi povodom ubojstva nenaoružanih Afroamerikanaca, i osuđuju se "ponovni neuspjesi tužitelja kojima ni ovog puta nije pošlo za rukom da osiguraju pravdu za žrtve". U izvješću se navode i slučajevi "mučenja i zlostavljanja osumnjičenih za terorizam" koje je provodila CIA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter