Gladne radnice DTR-a prosvjeduju na Markovu trgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak radnica Domaće tvornice rublja (DTR) prosvjedovalo je danas na Markovu trgu tražeći isplatu dviju zaostalih plaća i šest naknada za prijevoz.

Radnice, koje štrajkaju od 7. svibnja jer im poslodavac nije isplatio plaće za ožujak i travanj, naknade za prijevoz i materijalna prava - božićnice, regrese, uskrsnice i jubilarne nagrade, prozvale su Vladu zbog teškog stanja hrvatske tekstilne industrije i zatražile da im se isplate njihova potraživanja, jer nemaju od čega živjeti.

Nad DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, a na prvom ročištu, održanom 8. svibnja, utvrđeno je da ukupna potraživanja iznose 6,5 milijuna kuna.

Većinski vlasnik DTR-a bila je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju, koja je raspolagala sa 65,45 posto dionica, no taj je udio na javnoj dražbi u ovršnom postupku 20. svibnja kupio poduzetnik Milan Carić, plativši za to 890.000 kuna.

Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš, koji pomaže radnicama u štrajku, rekao je da im zasad Carićeva kupnja tvrtke ne znači ništa, niti su s njime uspostavili kontakt.

Odvjetnik Anto Nobilo, koji surađuje sa Carićem, trebao je u ime novog vlasnika izvijestiti radnice što se namjerava učiniti s tvrtkom i njihovim potraživanjima, no nije došao na sastanak koji se, uz posredovanje predsjednika Republike Ive Josipovića, trebao održati 28. svibnja. Nobilo se opravdao da to ne može učiniti dok traje predstečajna nagodba.

Kiš tvrdi da se pitanje duga radnicama može riješiti na dva načina: ako DTR ode u stečaj naplatit će se iz stečajne mase, a u slučaju uspješne predstečajne nagodbe radnička se potraživanja moraju isplatiti u roku 60 dana.

Iz Uprave DTR-a poručuju da tvrtka može opstati, unatoč trenutnim problemima, jer ima narudžbe za 1,5 milijuna kuna. Kažu kako im nije jasno zašto polovica od stotinjak radnica štrajka, i time gura tvrtku u stečaj, iako imaju realne šanse naplatiti sva potraživanja i k tome zadržati svoja radna mjesta. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter