Fotografija s maramom na glavi može na osobnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinama je bez osobne iskaznice bila Djiljsime Idrizi iz Crikvenice koja je željela da na fotografiji osobnog dokumenta ima maramu na glavi. Policijska uprava primorsko-goranska, koja joj nije izdala osobni dokument s takvom fotografijom, povrijedila joj je pravo na vjeroispovijest. Iako je lani uspjela konačno ishoditi osobnu iskaznicu na kojoj je njezina fotografija s maramom na glavi, Djiljsime Idrizi ipak će imati pravo tužiti državu zbog višegodišnjeg kršenja jednog od osnovnih ljudskih prava zagarantiranih Ustavom RH.

Vijeće Ustavnog suda jednoglasno je usvojilo ustavnu tužbu i zaključilo kako je podnositeljici pravo na vjeroispovijest prekršeno rješenjem Policijske postaje Crikvenica od 4. listopada 2004. godine, rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske od 10. prosinca 2004. godine, te presudom Upravnog suda Republike Hrvatske iz svibnja 2009. godine.

Djiljsime Idrizi na kraju je popustila i izradila u kolovozu 2008. godine osobnu iskaznicu s fotografijom bez marame, no u borbi za svoja prava nije posustala.

- Podnositeljica je diskriminirana ne samo u odnosu na pripadnike druge vjeroispovijesti. Naime, lako je provjerljiva činjenica da su pri policijskim postajama u Zagrebu i Puli (pa čak i u Crikvenici!) izdane osobne iskaznice ženskim osobama muslimanske vjeroispovijesti, upravo s fotografijama na kojima one nose maramom pokrivenu kosu, upozorila je odvjetnica Holjar u ustavnoj tužbi.

Zato je i Ustavni sud RH zaključio kako je odbijanjem zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice s fotografijom na kojoj Crikveničanka nosi maramu došlo do neopravdanog miješanja u njezino ustavno pravo na slobodno javno očitovanje vjere.

Sporni Pravilnik u međuvremenu je promijenjen, te sada propisuje da se "na fotografiji osobe koja radi vjerskih ili medicinskih razloga nosi pokrivalo za glavu moraju vidjeti obrazi, brada i čelo". (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter