EU će prepoznati RH kao poželjnu buduću članicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u nedjelju za Hinu da Hrvatska vjerodostojno ispunjava svoje obveze vezano uz pristupanje Europskoj uniji i da će tako i nastaviti, te je istaknuo kako vjeruje da će države EU-a prepoznati RH kao poželjnu buduću članicu.

Zamoljen da prokomentira izjavu predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta, koji se izjasnio u razgovoru za dnevnik "Welt am Sonntag" za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije, uključujući i već planirani ulazak Hrvatske, Leko je podsjetio da je šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren predstavio u petak u Hrvatskom saboru Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji.

Kazao je da je opći zaključak bio da je "RH ne samo uznapredovala nego zaista vrlo odgovorno, vjerodostojno ispunjava svoje obveze i da će nastaviti tim tempom te da će sve obveze ispuniti prije proljetnog izvješća o napretku".

Leko je izrazio uvjerenost da će zemlje članice EU-a u prvom tromjesječju sljedeće godine Hrvatsku ocijeniti kao poželjnu članicu EU-a i da će joj dati zeleno svjetlo za članstvo. "Naše je da radimo predano i da radi nas ispoštujemo sve to (preostale obveze) i mislim da će zemlje članice Europske unije prepoznati Hrvatsku kao vjerodostojnu i poželjnu članicu EU-a", istaknuo je predsjednik Sabora.

Samu izjavu predsjednika njemačkog parlamenta nije želio komentirati, kazavši da se ne želi osvrtati na pojedinačna stajališta bilo kojeg dužnosnika.

Lammert je rekao da zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku treba uzeti ozbiljno. "Hrvatska još očito nije spremna za ulazak", rekao je on.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u nedjelju da Hrvatska svako upozorenje glede ispunjavanja uvjeta za članstvo u Europskoj uniji uzima ozbiljno, ali je istaknula da je RH u stanju ispuniti uvjete i zadaće koje je dobila u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji.

"U kontaktu smo s predstavnicima njemačke vlade i zastupnicima njemačkog parlamenta. Svako upozorenje uzimamo ozbiljno. Smatramo da je Hrvatska u  stanju ispuniti uvjete i zadaće koje je u ovom izvješću dobila. Mislim da ovo stajalište donekle odražava i skepsu koja općenito postoji u Europi prema proširenju. Zadaće su velike i važne, ali mi smo u stanju to ostvariti i ostvarit ćemo", rekla je Pusić za HTV komentirajući njemačke izjave o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju. 

Za razliku od predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta, njemačka vlada je objavila u subotu na svojoj internetskoj stranici kako vjeruje da Hrvatska može u predviđenom roku ispuniti konkretne zadaće navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je Europska komisija predstavila u srijedu.

"U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. Vrlo jasno ih je navela, to su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku", rekao je glasnogovornik savezne njemačke vlade Steffen Seibert na redovnoj tiskovnoj konferenciji u petak, a prenijela je vlada u subotu na web stranici.


Podijeli: Facebook Twiter