EKSKLUZIVNO: Sa sastanka Mosta i koalicije SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sastanak čelnika Mosta Bože Petrova, Drage Prgometa i Ivana Lovrinovića, održan u srijedu u rano poslijepodne u hotelu Westin, s predsjednicima SDP-a, HNS-a i IDS-a Zoranom Milanovićem, Vesnom Pusiće i Borisom Miletićem nije bio dramatičan. Kako su nam rekli sudionici sastanka, uz uvjet anonimnosti, lider Mosta Božo Petrov djelovao je "iznimno prestrašeno", dok je premijer Milanović "bio uljudan i strpljiv", te je saslušao sve zahtjeve nove stranke koja drži ključeve Banskih dvora.

Izneseni zahtjevi su, za razliku od mirnog tijeka sastanka, dramatični. Kako su nam rekli sudionici prve runde "pregovora", Most želi mjesto predsjednika buduće Vlade, u kojoj bi se nalazili ministri iz HDZ-a i SDP-a, odnosno iz Domoljubne koalicije te koalicije Hrvatske raste.

Na tu ponudu, Zoran Milanović nije reagirao negativno, samo je to primio na znanje.

Ako Hrvatska raste pristane na takvo rješenje (koje je kasnije u danu prezentirano i prvim ljudima HDZ-a), potrebno je žurno, s dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, provesti monetarne, porezne i fiskalne reforme, te reformu javne uprave i teritorijalnog ustroja zemlje.

U Mostu traže i novu funkciju Hrvatske narodne banke, koja bi trebala biti financijski servis gospodarstva.

Naravno, ukidanje i spajanje županija, te okrupnjavanje općina i gradova također je zahtjev Mosta. U Mostu žele regionalizaciju Hrvatske, ali još nemaju točne zamisli kako bi ona trebala izgledati.

Politike koje predlažu nisu dorađene, kažu sudionici sastanka, nego su samo "nabacane". O svemu se, kažu, krajnji dogovori trebaju postići po formiranju vlasti.

"Riječ je o teško provedivim reformama i stvarima koje nisu kompatibilne europskoj pravnoj stečevini, odnosno pravilima Europske unije," kaže nam jedan od sudionika prvog sastanka lijeve koalicije i predstavnika Mosta u Westinu.

Dodaje kako su pregovarači iz Mosta očito pod pritiscima koje teško mogu izdržati.

Na upit dr. Vesne Pusić – Što će nam Most, ako idemo koalirati s HDZ-om, Božo Petrov je uzvratio –  To bi bilo najbolje, da se dogovorite s HDZ-om.

Sudionici sastanka, kako kažu pod snažnim su dojmom neprovedivih zahtjeva Mosta, od kojih je najznačajniji taj da Most ponudi novog premijera u zajedničkoj vladi Most-HDZ-SDP.

Pregovarači lijeve koalicije, off the record, kažu kako očekuju da lideri Mosta na sljedeće sastanke dođu s promijenjenim zahtjevima jer se novi izbori, smatraju, Mostu najmanje isplate. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter