Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana u kolovozu

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u kolovozu, pritisnuta osjetno pogoršanim očekivanjima u uslužnom sektoru, dok je u EU u cjelini ostala gotovo nepromijenjena, pokazalo je redovno mjesečno izvješće Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj kliznuo je u kolovozu na 119,4 boda, s rekordnih 123,7 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće EK objavljeno krajem prošlog tjedna.

Najviše su pogoršana očekivanja u uslužnom sektoru, uz pad odgovarajućeg indeksa za 9,6 bodova, na 11,6 bodova. Oslabio je i optimizam u industriji, čiji je indeks smanjen za 1,2 boda, na 1,5 bodova. Maloprodajni sektor prednjačio je pak poboljšanim očekivanjima, iskazanim u rastu pratećeg indeksa za 5,4 boda, na 10,7 bodova. Pojačani optimizam iskazao je i građevinski sektor, čiji je indeks porastao za 3,4 boda, na minus 21,0 bod. Povjerenje potrošača zadržalo se na razini prošlog mjeseca, uz blagi rast odgovarajućeg indeksa, za 0,3 boda, na minus 21,3 boda. Na razini EU ekonomska je klima u kolovozu ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prošli mjesec, budući da su poboljšana očekivanja u maloprodajnim, uslužnom i građevinskom sektoru neutralizirala slabije raspoloženje u industriji. Na razini EU-a ESI je porastao za 0,4 boda, na 107,0 bodova. Pritom je podindeks koji mjeri raspoloženje u sektoru maloprodaje porastao za 3,3 boda, te za 2,6 bodova u sektoru usluga. Nasuprot tome, podindeks koji mjeri očekivanja u industriji pao je za 0,7 bodova, pokazuje istraživanje EK.

U Komisiji izdvajaju pozitivne trendove u Velikoj Britaniji i Poljskoj, dva najveća gospodarstva EU koja nisu u eurozoni. U zoni primjene jedinstvene europske valute ESI je u kolovozu porastao za 0,2 boda, na 104,2 boda. Najviše je - za dva boda - poskočio podindeks koji mjeri očekivanja u maloprodaji, a pogoršan je samo podindeks raspoloženja u industriji, za 0,8 bodova. U odvojenom je izvješću EK izvijestila da je indeks poslovne klime (BSI) u eurozoni u kolovozu ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prošli mjesec, kliznuvši za 0,2 boda, na 0,21 bod, temeljem pogoršane procjene menadžera o razini proizvodnje, te izvoznih i ukupnih narudžbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter