EK strogo sa subvencijama poljoprivredi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski će poljoprivrednici moći uskoro koristiti izdašna sredstva iz EU-a, najave su koje nezadovoljnim seljacima upućuju iz Vlade. No, nije baš sve bajno u Uniji, pogotovo ako neka članica nema dobro uređenu poljoprivrednu politiku. Naši susjedi Slovenci su ovih dana, prema pisanju dnevnog lista Delo, dobili obavijest Europske komisije da u proračun EU-a moraju uplatiti 8 milijuna eura zbog "nedostataka u identifikacijskom sistemu zemljišta". Nepravilnosti su utvrđene kod neposrednih isplata subvencija poljoprivrednicima koje se plaćaju po hektaru, proizvodnji ili na područjima s posebnim čimbenicima i slično.

Glavni razlog visoke kazne je, kako navodi slovenska agencija za poljoprivredno tržište, manjkavost u zemljopisnom informacijskom sustavu. U određenim slučajevima su u poljoprivredne površine, koje dolaze u obzir za subvencije, bile uključene ceste, šume te zgrade, odnosno nepoljoprivredna zemljišta. Druge nepravilnosti se, pak, odnose na umjetno formirane čestice. Naime, Slovenija je u Bruxelles poslala dokumentaciju u kojoj su male površine, za koje nije predviđena mogućnost subvencioniranja, spajanjem pretvorene u veće te su tako nepravilno stekle pravo na određena sredstva.

Revizija se odnosi na 2006., 2007. i 2008., a Slovenija je o primijećenim nepravilnostima bila obaviještena lani. Njome su utvrđene i manjkavosti u kontroli upotrebe sredstava, izračunima isplata te sankcija u slučaju kršenja pravila. Naši susjedi su ipak uspjeli ublažiti kaznu. Naime, prvotno je bilo predviđeno da će morati platiti 16 milijuna eura, što su pregovorima uspjeli smanjiti na pola iznosa.

Slovensko ministarstvo poljoprivrede navodi da to nije prvi put da ih je EK kaznio zbog iste stvari. Slovenija je dosad već platila 7,6 milijuna eura kazni. No, nije usamljena. EK potražuje od još 14 zemalja ukupno 169 milijuna eura zbog sličnih nepravilnosti u isplati subvencija. Među njima su Italija, Njemačka, Francuska, Belgija, Danska, Irska, Grčka, Španjolska, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Poljska, Finska i Engleska. Upravo će Engleska morati vratiti najviše sredstava zbog utvrđenih nepravilnosti - čak 59 milijuna eura. (Pripremio B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter