EK otvorila vrata za prodaju 3. maja Uljaniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik će preuzeti 3. maj i potpisati kupoprodajni ugovor s Vladom u roku, odnosno do 1. srpnja kako je i predviđeno pristupnim ugovorom s Europskom unijom.

Europska komisija treba dati i službeno svoj blagoslov na program restrukturiranja 3. maja i na kupoprodajni ugovor, no u četvrtak popodne hrvatska je strana odradila posljednje tehničke konzultacije oko tog ugovora i programa u Bruxellesu i, kako nam je potvrdilo više izvora bliskih Vladi, Europska komisija dala je jasan signal da su ti dokumenti prihvatljivi.

Službena potvrda, tvrde naši izvori, trebala bi stići već sljedećeg tjedna, tako da se ugovor može potpisati do 1. srpnja.

- Ne može se reći da je to zeleno svjetlo, jer ono će se upaliti tek kad Komisija i službeno potvrdi da su prihvatljivi naši prijedlozi, ali dali su nam do znanja da su zadovoljni i da je to to, kaže naš sugovornik iz Vlade objašnjavajući da prije formalne objave Komisije nitko iz Vlade o tome ne može službeno govoriti.

Više naših izvora slaže se s time da, koliko god bili "škakljivi", teški i iscrpljujući pregovori, prava borba za 3. maj tek počinje jer privatizacija neće značiti ništa ukoliko za tu riječku tvrtku ne bude posla. Napominju da nisu bili teški samo pregovori s Komisijom oko svakog detalja, nego se i u Hrvatskoj moralo poneki posao dva puta odrađivati.

Iako o detaljima kuporodajnog ugovora naši sugovornici nerado govore, doznajemo da bi država na sebe mogla preuzeti obvezu isplate potpora za restrukturiranje u sljedećih pet godina od oko 600 milijuna kuna, a novi vlasnik u sklopu vlastitog doprinosa restrukturiranju u istom razdoblju obvezao bi se uložiti više od 800 milijuna kuna. (J. MARIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter