DZS: Prosječna neto plaća za travanj 5.676 kuna

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za travanj ove godine iznosila je 5.676 kuna i bila je nominalno za 3,3 posto, a realno za 3,4 posto viša nego u istom mjesecu prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Na mjesečnoj razini pak, u odnosu na ožujak, prosječna je neto plaća za travanj nominalno pala za 0,8 posto, a realno za 0,9 posto.

Prosjek za prva četiri mjeseca ove godine iznosi 5.655 kuna te je prema prosječnoj plaći za isto razdoblje prošle godine nominalno bila veća za 2,9 posto, a realno za 3,2 posto. Najveću prosječnu neto plaću za travanj primili su zaposleni u zračnom prometu, u iznosu od 10.233 kune.

Travanjski prosjek u financijskim uslužnim djelatnostima (osim osiguranja i mirovinskih fondova) iznosi 9.057 kuna, dok su zaposleni u računalnom programiranju, savjetovanju i povezanim djelatnostima za travanj dobili prosječnih 8.875 kuna neto plaće. Tek nešto manjih 8.808 kuna iznosila je, pak, prosječna neto plaća isplaćena zaposlenima u farmaceutskoj industriji, dok je u telekomunikacijama za travanj isplaćena prosječna neto plaća od 8.697 kuna. Istodobno su zaposlenici u proizvodnji odjeće primili najnižu prosječnu neto plaću za četvrti ovogodišnji mjesec, u iznosu od 3.083 kune.

Samo tri kune više, odnosno 3.086 kuna iznosio je prosjek plaća u zaštitnim i istražnim djelatnostima, dok su zaposleni u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada i krajolika za travanj u prosjeku bili plaćeni 3.219 kuna. Manje od 4.000 kuna iznosila je i prosječna neto plaća u kožarskoj i drvnoj industriji. DZS je objavio i kako je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj iznosila 8.011 kuna, odnosno nominalno za 1,2 posto, a realno za 1,3 posto više nego za travanj 2014. godine. Na mjesečnoj razini, prema ožujku, prosječna je bruto plaća za travanj nominalno pala za 1,2 posto, a realno za 1,3 posto. Prosjek za prva četiri mjeseca ove godine, pak, iznosi 7.984 kune, što je nominalno 0,8 posto, a realno 1,1 posto više od prosjeka za prva četiri mjeseca lani. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter