Dvoje hrvatskih alpinista prebačeno u Karakol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vedrana Simičević i Bojan Novak, članovi ekspedicije koja je pokušala osvojiti vrh Khan Tengri u Kirgistanu, pri čemu je u lavini ostao zatrpan alpinist Krešimir Milas, prebačeni su u srijedu u grad Karakol, a sutra nastavljaju put za Biškek, dok se zasad ne zna kada će se vratiti u Hrvatsku, rečeno je Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Prema posljednjim informacijama, alpinisti Vedrana Simičević i Bojan Novak, zajedno s ostatkom grupe, danas su vojnim helikopterom prebačeni u grad Karakol. Sutra nastavljaju put za Biškek. Alpinist Rene Lisac nalazi se u Biškeku na ambulantnom liječenju, te bi nakon što mu se izda izlazna viza svoje liječenje trebao nastaviti u Hrvatskoj. U ovom trenutku nemamo točnu informaciju kada će se hrvatski alpinisti vratiti u Hrvatsku", kaže ministarstvo.

Ekspediciju je činilo četvero hrvatskih alpinista, uz Simičević i Novaka, koji su članovi Riječkog alpinističkog kluba, i dvoje članova zagrebačkih planinarskih društava, Milas i Lisac. Svi su bili dio šire ekspedicije u kojoj su bili i slovenski alpinisti.

Sve troje hrvatskih alpinista odlučilo se zbog iznimno loših vremenskih uvjeta vratiti u Hrvatsku. Isto tako i slovenski su članovi ekspedicije kao i neke druge ekipe odlučile odustati od osvajanja tog vrha, višeg od sedam tisuća metara.

Milas nije preživio nesreću u pokušaju osvajanja vrha jer je na njega pala lavina snijega i viseća krhotina leda, potvrdio je u utorak glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak. "Nesretnog Milasa u nedjelju ujutro zatrpala je snježna lavina, ali i viseći komad leda koji se odlomio te je hrvatski alpinist ostao u pukotini ispod 10 metara leda", rekao je Berljak Hini.

Dodao je da se, zbog opasnosti od ponovnog pada visećeg leda i zbog snijega koji neprekidno pada od nedjelje, na mjestu nesreće više ništa ne može poduzeti.

Nesreća se dogodila na visini od oko 4.700 metara, u nedjelju ujutro, dok su hrvatski alpinisti nosili stvari u logore kako bi se aklimatizirali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter