Država sufinancira 343 stalna sezonca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ostao bez novca za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, u što su uključene i mjere za zadržavanje radnih mjesta, dio sezonskih radnika u turizmu neće ostati zakinut. 
 
Tako će ove godine kroz mjeru stalni sezonac biti pokriveno 343 radnika za što je osigurano 4,4 milijuna kuna. Kada je domaća burza u ožujku, nakon smanjenja proračunskih sredstava za zapošljavanje, ostala bez novca za provođenje programa aktivne politike zapošljavanja realizacija programa stalni sezonac nije bila upitna. U međuvremenu je početkom travnja osigurano 100 milijuna kuna za provođenje samo dijela mjera koje su namijenjene zapošljavanju mladih.
 
Mjerom stalni sezonac država sufinancira doprinose za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima. Cilj je mjere pružiti podršku osobama koje rade u sezoni te jedan dio godine nemaju osiguranu plaću niti kontinuitet prijave na mirovinsko osiguranje. Prema informaciji iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ukupno je 61 poslodavac konkurirao za mjeru stalni sezonac. U 33 slučaja zahtjevi su odbijeni dok su dva poslodavca sama odustala.
 
"Ostalih 26 zahtjeva za 343 osobe su sukladno uobičajenim propisanim procedurama obrađeni i u tijeku je isplata naknada o čemu će podnositelji zahtjeva biti obaviješteni", navode u HZZ-u. Ističu pritom kako se stalni sezonci koji sudjeluju u mjeru ne prijavljuju u evidenciju nezaposlenih te da je datum kada je poslodavac prijavio osobu na produženo mirovinsko osiguranje i HZZ-u predao zahtjev, osnova za isplaćivanje novčane pomoći. Drugim riječima, radnik ostvaruje pravo na novčanu pomoć danom prijave na produženo mirovinsko osiguranje uz uvjet da ima sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za obavljanje sezonskih poslova. (G. GALIĆ)
 
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Podijeli: Facebook Twiter