Dobrović protiv ugljena, Flego predlaže plin s Krka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava ministra zaštite prirode i okoliša Slavena Dobrovića da će se odustati od izgradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin, izrečena na konferenciji o klimatskim promjenama, potvrđuje kako nova Vlada odustaje i od najvažnijih strateških projekata bivše vladajuće koalicije. Iako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kao ni sam ministar, nisu željeli dodatno komentirati tu odluku, jasno je da se radi o nastavku najavljenog prijedloga Mosta o moratoriju na izgradnju novih termoelektarna u Hrvatskoj.

Kao glavni argument protiv izgradnje TE Plomin C na ugljen ministar Dobrović naveo je ugljen kao energent, koji je sporan jer dolazi iz uvoza, dok Hrvatska nema svoje ugljenokope. Teško je pretpostaviti što možebitno odustajanje od izgradnje TE Plomin C, čija je izgradnja ugovorena s japanskim poslovnim divom Marubenijem, znači za budućnost energetskog sektora.

Problemi s EU i cijenom

Odustane li država, odnosno javno poduzeće Hrvatska elektroprivreda, od tog posla, japanska kompanija zadobiva pravo na financijsko obeštećenje, dok će se manjak električne energije nadoknađivati uvozom, ili proizvodnjom iz drugih izvora. Projekt termoelektrane Plomin C, koji je vrijedan je 850 milijuna eura, imao je problema, prema informacijama iz Banskih dvora, zbog mogućih problema s Europskom komisijom, a ne iz ekoloških ili ekonomskih razloga.

Naime, HEP se obavezao od Marubenija otkupljivati struju po cijeni od 85 eura po Mwh, dok je trenutačna cijena na europskom tržištu oko 25 eura, što je zabrinulo Bruxelles koji pazi na korektnost tržišne utakmice. Prekine li se ipak ugovor HEP-a i Marubenija, hrvatska državna tvrtka platit će penale od pet milijuna eura. Moratorij na izgradnju termoelektrane kojeg spominju Mostovi ministri, pojašnjavaju u stručnim krugovima, ne znači odustajanje samo od jednog energenta, odnosno od ugljena u slučaju Plomina C, nego od svih investicija u tom sektoru.

Dakle, i od termoelektrana na plin i biomasu. Moratorij bi, navodno, potrajao nekoliko mjeseci, dok Vlada premijera Tihomira Oreškovića ne izradi novu koncepciju energetske politike. U Hrvatskoj elektroprivredi nemaju odgovor na upit što će dalje biti s projektom TE Plomin C, te kako će se razriješiti odnosi s japanskim partnerom.

Flego: Zdravlje je najvažnije

- Nakon što se ključni dionici usuglase oko svih bitnih pitanja u vezi s projektom TE Plomin C, HEP će, kao i do sada, odgovorno provesti svoj dio obveza. Same detalje odnosa s Marubenijem u ovom trenutku ne možemo iznositi zbog povjerljivosti do sada potpisanih dokumenata, poručuju iz HEP-a.

U Ministarstvu gospodarstva nisu pak uopće željeli komentirati promjenu energetske strategije i upitnost izgradnje novog bloka plominske termoelektrane, iako su nadležni za taj sektor.

Istarski župan Valter Flego pozdravio je moratorij na izgradnju termoelektrana, te pojasnio već od ranije poznate stavove.

- Naš stav o TE Plomin C odavno je poznat i dosljedan. Mi nismo protiv investicija, ali smatramo da zdravlje naših građana nema cijene. Stoga, zaštita zdravlja istarskih građana mora biti iznad strateških investicija i državnih odluka te bilo kojih drugih partikularnih interesa, ističe on.

Župan Flego također podsjeća kako predstoji "usvajanje Prostornog plana Istarske županije koji predviđa plin kao jedini prihvatljiv energent za TE Plomin C." (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter