Dirljiv doček: Luksetić uz jamstvo izašao iz pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko trenutaka poslije podneva iz istražnog zatvora je izašao Huanito Luksetić (36) iz Bregi, osumnjičen za kazneno djelo zlouporabe droga, a nakon što je uplatio jamstvo u iznosu 70 tisuća kuna koliko je sutkinja istrage Županijskog suda odredila prilikom donošenja odluke o istražnom zatvoru. Luksetić je krajem prošlog tjedna uhićen, a nakon što su policijski službenici  postaje u Opatiji otkrili da je u vrtu i plastenicima oko kuće uzgajao marihuanu radi daljnje prerade sjemenki u kanabisovo ulje. Sumnjiče ga za uzgoj 22 kilograma marihuane, no prilikom ulaska u pritvor Huanito je  kazao da boluje od multiple skleroze te da mu je kanabisovo ulje koje sam proizvodi, spasonosno.

Jučer su ga ispred zatvorskih zidina s nestrpljenjem čekali njegovi najdraži - mama Zlata, otac Bogdan, prijatelji, tajnica Udruge oboljelih od multiple skleroze Diana Ivanišević te odvjetnica Zvjezdana Mađarević. Odmah po izlasku iz pritvora i nakon veoma emocionalnog susreta sa svojim najdražima Huanito je samo kratko rekao da je jako gladan i nakon što je kupio sendvič zajedno smo ga ispratili do Udruge MS u Kružnoj ulici gdje smo se zadržali u kratkom razgovoru s njime i članovima Udruge.

- Nadam se da ovaj slučaj neće ostati samo na marginama dnevnog  izvještavanja, nadamo se da će se konačno nešto pokrenuti s mrtve točke, kazala je tajnica Udruge MS Diana Ivanišević. Radit ćemo na tome da se  na klupama saborskih zastupnika konačno stavi rasprava o ulju kanabisa kao lijeku koji mnogima teško oboljelima, kroničnim bolesnicima, znači sve. Pozivamo sve da se uključe u javnu raspravu, od liječnika, znanstvenika, farmaceuta, oboljelih od teških bolesti, sva su nam saznanja  dobro došla. Možda nas  je "slučaj Luksetić" ovog trenutka iznenadio i možda preduhitrio, ali  dugo se spremamo na konkretne korake kojima želimo senzibilizirati široku javnost da se učini nešto po pitanju korištenja marihuane u medicinske svrhe, kao što je to uostalom  u nekoliko europskih zemalja  i zakonski regulirano, dakle možemo koristiti sve zakonske okvire koji neke zemlje odavno primjenjuju, poručila je tajnica Udruge.

- Svako ljudsko biće ima pravo na vlastiti izbor, naravno u najboljoj namjeri, kazao je Huanito u Udruzi. Nema potrebe da bolesni ljudi pate i da su nepokretni. Svako ljudsko biće neka odluči o modelu s kojim će učiniti sve da si olakša život kada je bolestan. A to je samo jedan papir, slovo na papiru, i odmah može biti zakonski sve regulirano. Ja imam pravo da mi bude bolje, a kanabisovo ulje mi je pomoglo i sigurno ga neću prestati koristiti. Ja sam pokretan, mogu raditi, kretati se, hodati, što prije nisam mogao, kazao je između ostalog Huanito Luksetić, koji je i naveo da  je pokušao  s mnogobrojnim alternativnim načinima liječenja otkako mu je bolest dijagnosticirana prije šest godina, no s terapijom kanabisovog ekstrakta  ne samo da se osjeća daleko bolje, nego može funkcionirati kao ljudsko biće. (Slavica KLEVA)


Podijeli: Facebook Twiter