Denis Latin na udaru zbog aktivnosti na Facebooku

Denis Latin je na godišnjem odmoru pa će Pravna služba na njegovo očitovanje morati pričekati (D. MATIĆ/CROPIX)
Denis Latin je na godišnjem odmoru pa će Pravna služba na njegovo očitovanje morati pričekati (D. MATIĆ/CROPIX)

Denis Latin bit će po svemu sudeći prvi djelatnik HRT-a koji se našao na udaru nadređenih zbog svoje Facebook aktivnosti i statusa na toj društvenoj mreži.

Navodno, Pravna služba HRT-a od Latina traži da se očituje vezano za nekoliko svojih statusa, prije svega onaj u kojem je konstatirao da urednici koji su prisustvovali presici na kojoj je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radmana novinare drugih medija koji prate rad HRT-a nazvao nositeljima zla ne bi više smjeli biti urednici na javnoj televiziju ako dijele to Radmanovo mišljenje.

Latin je, kako doznajemo, na godišnjem odmoru. Pravna služba će stoga na njegovo očitovanje morati pričekati. S HRT-a su pak na upit vezan uz istragu i nalogodavca kratko odgovorili da se radi o pitanju interne naravi.

Očito je, međutim, da se dogodilo ono na što je javnost upozoravala prije ravno dva mjeseca kada su pred djelatnike HRT-a stavili novi Etički kodeks i nova Opća pravila o radu i ponašanju. Preciznom se pokazuje tada dana ocjena da se nova pravila donose prije svega sa željom da se djelatnicima zabrani iskazivanje mišljenja i stajališta na društvenim mrežama i blogovima ako štete ugledu i interesu HRT-a.

No, sasvim je nejasno tko je taj koji će ocjenjivati koji su to statusi i mišljenja štetni za ugled kuće, a koji pak nisu. Nejasno je i zbog čega je Latinova Facebook aktivnost zaintrigirala Pravnu službu, a ne nedavno imenovani novi sastav Etičkog povjerenstva HRT-a; ili nadležnog rukovoditelja koji se u spomenutim dokumentima navodi kao onaj kojem se kršenje općih pravila može prijaviti.

Kuloari u tom prepoznaju rukopis glavnog ravnatelja, kako ovog, tako i njegovih prethodnika, koji su imali običaj prije svega tražiti mišljenje Pravne službe, da bi potom njime potkrijepili svoje korake. Nije, doduše, nemoguće ni da je netko od prozvanih urednika zatražio mišljenje te službe. (S. PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter