Demetlika: Moramo sačuvati radna mjesta

Tulio Demetlika (N. LAZAREVIĆ)
Tulio Demetlika (N. LAZAREVIĆ)

Još uvijek nema službene potvrde da je talijanski fond Palladio Finanziaria iz Vicenze, odnosno TCH Cogeme, odustao od slovenske grupacije Cimos Kopar kao što su to u ponedjeljak, pozivajući se na neslužbene izvore, najavili slovenski mediji. Talijani su posredno, u priopćenju najavili povlačenje iz kupoprodajnog postupka s obzirom da usprkos višekratnom produžetku rokova, nije ispunjen glavni uvjet, a to je rješavanje spora između Cimosa i hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, glede Cimosovog duga iz 1999. godine.

Radna mjesta

U rješavanju problema Cimosa Talijanima je navodno sporan hrvatski zahtjev o minimalno dvogodišnjem očuvanju radnih mjesta. Da službenih informacija nema, potvrdio je i gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

- Iz neslužbenih izvora smo doznali da je talijanski kupac Cimosa preko noći promijenio ploču. Postavlja se pitanje razloga ovakvog njegovog poteza, izjavio je Demetlika.

Hrvatska Vlada, rekao je Demetlika, brzo je poduzela nužne korake i u koordinaciji s gradonačelnikom Buzeta, gradonačelnikom Labina, ujedno i saborskim zastupnikom, potom saborskim zastupnikom Borisom Miletićem i županom Valterom Flegom koji su sudjelovali u razgovorima s ministrom državne imovine Goranom Marićem, ali i s drugim članovima iz Vlade te hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, usuglašen je prijedlog sporazuma kojeg je prihvatila i slovenska Vlada.

- Sporazum je upućen Talijanima i prema onome što smo iz neslužbenih izvora saznali, talijanski kupac ne prihvaća uvjet da se minimalno dvije godine garantira zadržavanje radnih mjesta na postojećem broju u Cimosovim tvornicama u Buzetu, Roču i Labinu. Ukoliko se to dovodi u pitanje, onda se postavlja pitanje njegove ozbiljnosti, ali i namjere s Cimosovim pogonima u Istri. Mislim da ćemo se i dalje s Vladom dogovarati da oko uvjeta očuvanja radnih mjesta nema kompromisa. Ukoliko se zbog odustajanja talijanskog kupca pokrene stečaj Cimosa, zbog ugovorenih poslova koje Cimos ima za ovu godinu zasigurno neće doći do zatvaranja Cimosovih pogona i otpuštanja, izjavio je Demetlika.

Komentar smo zatražili i od predsjednika istarskog HDZ-a Jurice Šiljega koji je ranije u priopćenju za medije isticao da je istarski HDZ poticao rješavanje problema Cimosa, kao i da je nakon dugih pregovora, upravo aktualna Vlada riješila dugogodišnji problem koji je dovodio u pitanje egzistenciju više od tisuću kućanstava u Istri s obzirom je početkom veljače donijela odluku o načinu podmirivanja potraživanja od koparskog Cimosa.

- U ovom trenutku ne želim komentirati neslužbene informacije o zbivanjima oko Cimosa dok se ne oglasi hrvatska Vlada, rekao nam je Šiljeg.

Nakon tvrdnji da je kupac koparskog Cimosa definitivno odustao od realizacije predugovora, u Sloveniji se ponovo pojavio optimizam da bi posao ipak mogao biti zaključen. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter