Danica Ramljak i Josipoviću postavila deset pitanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak postavila je putem facebooka deset pitanja i predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću, kako je to nedavno učinila njegovoj protukandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, a Josipović joj je na prvo pitanje odgovorio u utorak na tribini u Sinju te najavio da će na ostalih devet pitanja odgovoriti u roku od 48 sati.

Ramljak je Josipovića u Sinju upitala s kojim se šefovima država izvan regije sastao u predsjedničkom mandatu na isteku i zašto je regija u fokusu njegova interesa. "Dojam je u javnosti i vaši kritičari ističu da ste se u svom mandatu prečesto sastajali s čelnicima država u regiji, a premalo s liderima zemalja EU, SAD i ostatka svijeta. Kako to komentirate i zašto vam je regija fokus", upitala je Ramljak.

Josipović je odgovorio kako se u fazi ulaska Hrvatske u EU sastao s nebrojenim čelnicima i ministrima zemalja članica, ali da se, osim europske europske politike, opredijelio i za poboljšanje odnosa u regiji, ocijenivši da je stabilizacija vrhunski interes Hrvatske.

Preostala pitanja Ramljak je objavila na facebooku, a Josipovića pita što je kao predsjednik poduzeo kako bi položaj Hrvata u BiH bio zadovoljavajući, podržava li reviziju Daytonskog sporazuma te što je učinio da međunarodna zajednica nađe kvalitetno dugoročno rješenje za BiH i koji je rezultat polučio.

Predsjednika pita i što je radio na jačanju hrvatsko-američkih odnosa, posebice na polju gospodarstva, zastite okolisa , znanosti i tehnologije, što je rezultat njegova nedavnog posjeta Washingtonu i zašto je nakon razgovora s bivšim potpredsjednikom SAD Alom Goreom promijenio stav prema ekspolataciji nafte i plina u Jadranu. "Jeste li ekonomske interese stavili ispred političke suradnje s ORaH-om i gospođom Mirelom Holy", upitala je Ramljak Josipovića.

Upozorila je i na brojne kritike na rad hrvatske diplomacije, a Josipoviću postavlja pitanje što je učinio kako bi u diplomaciju otišli kompetentni diplomati koji će adekvatno predstavljati Hrvatsku u svijetu.

Ramljak pita i u koje je zemlje Josipović vodio gospodarske delegacije i koji je, osim političkih obećanja, konkretan rezultat tih posjeta.

Josipovića pita i je li "Lex Perković" poremetio tradicionalno dobre hrvatsko-njemačke odnose i na koji način je doprinio da se ti odnosi poprave.

Ramljak upozorava da je Hrvatska na samom europskom dnu po ulaganju u obrazovanje, znanost i tehnologiju, a SAD je, kaže, vodeća sila upravo u tim područjima. "Zašto ništa ne učimo od prijateljske zemlje i od naše snažne dijaspore", pita Ramljak Josipovića.

Uz tih 10, postavila mu je i "bonus pitanje". "Zašto izbjegavate dati ocjenu rada Vlade Zorana Milanovića iako od Vas to traži gospođa Kitarović, a naravno, zanimalo bi i građane", upitala je Ramljak.

Na tribini u Sinju, Ramljak je podsjetila da je 10 pitanja nedavno uputila i Josipovićevoj protukandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, koju je u otvorenom pismu na facebooku upitala o rezultatima njezina veleposlaničkog mandata u Washingtonu.

Podsjetila je da si je Grabar Kitarović osigurala visoku poziciju u NATO-u još dok je bila na dužnosti veleposlanice, ustvrdivši da tadašnja premijerka Jadranka Kosor i Vlada o tome nisu ništa znali.

"Napustili ste veleposlanstvo u Washingtonu ne osvrćući se na hrvatske potrebe u tom trenutku prije isteka mandata i to je uzrokovalo da 9 mjeseci Hrvatska nije imala veleposlanika u najvažnijoj zemlji u svijetu. Smatrate li da je primjereno da dok vas vlastita zemlja plaća da odrađujete diplomatski posao, vi sebi osiguravate privatno odlazak u NATO bez znanja službenog Zagreba", upitala je Ramljak, među ostalim predsjedničku kandidatkinju.

Na Josipovićevoj tribini Ramljak se požalila da je, umjesto odgovora, Grabar Kitarović uzvratila napadima na nju i članove njezine obitelji. Ističe da građani imaju pravo upoznati rezultate rada Grabar Kitarović iz vremena kad je bila veleposlanica te da je postavljanje pitanja predsjedničkim kandidatima uobičajena praksa u civiliziranim zemljama. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter