U samo tri sata 450 građana prošlo Saborom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo tri sata čak 450 građana prošlo je danas, na Dan otvorenih vrata, kroz zgradu Hrvatskog sabora i otkrilo dio saborske povijesti i sadašnjosti. 

Mladi i oni nešto stariji, srednjoškolci, djedovi i unuci, svi oni željeli su vidjeti kako iznutra izgleda Hrvatski sabor, što su im omogućili Dani otvorenih vrata, manifestacija organizirana u čast Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja.

Prvi građani pred saborska su vrata stigli prije 9 sati, sat prije službenog otvaranja. S približavanjem podneva zanimanje je raslo, a s njim i red na Markovom trgu, pa su u Saboru odlučili povećati broj građana po "vođenim skupinama" - zahvaljujući tome do 13 sati čak 450 građana prošlo je saborskom zgradom.

Među njima bili su i Anđelko i Tea, kojima je Sabor "prvi susjed" - žive, naime, na Gornjem Gradu. 

- Nikad dosad nisam bio u Saboru, a susjedi smo, kaže Anđelko i priznaje da je pasionirani pratitelj saborskih zasjedanja. 

Posebno pamti prvo zasjedanje, ono od 30. svibnja 1990. godine, a od događaja ističe "torbu malog Bobetka", kojom je zastupnik Ivan Bobetko (HDZ) početkom 90-ih u sabornici gađao zastupnika Radoslava Tanjgu.

I Predrag je prvi put u Saboru i također redovito pratiti njegov rad. Živciraju ga zastupnička prepucavanja, verbalni ispadi. Zato mu je, objašnjava, od svih saborskih predsjednika najbolji bio akademik Vlatko Pavletić, jer je "bio staložen i nije dozvoljavao da zastupnici rade što hoće". 

Šibenčanin Ante poveo je unuke Bruna (7) i Petra (2) i u zafrkanciji kaže da ih "od malih nogu priprema za zastupnike". U Saboru je bio i prije, a sad se želio prošetati i s unucima. 

Napad zrakoplova JNA na Banske dvore, zgradu na drugoj strani Markova trga (7. listopada 1991.), zasjedanje Sabora u zgradi Ine u Šubićevoj (8. listopada 1991.), dani su kojih se Ante posebno sjeća, sve ostalo je, kaže, manje-više bilo uobičajeno. Zasjedanje u Šubićevoj pamti i Mijo iz Kostanja, pored Omiša. 

Uz Zagrepčane, Sabor su razgledali i građani iz drugih mjesta. 

Varaždinac Marko došao je sa sinovima, priznaje da im prva adresa nije bio Markov, nego Jezuitski trg i izložba Pabla Picasa. Ipak, zadovoljni su što su čuli i vidjeli djelić saborske povijesti, baš kao i Karlovčanka Ana, koja je u Zagreb, također, došla zbog Picasa.

Građani Sabor razgledavaju uz stručno vodstvo, a uz vijećnice i salone imaju priliku posjetiti i izložbu vrijednih eksponata iz povijesti saborovanja, osmišljenu u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom. 

Planirano je da Sabor danas za građane bude otvoren od 10 do 17 sati. Prošle godine oko 15 tisuća građana posjetilo je Sabor. (Hina, snimio B. KOVAČEV/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter