Dalić: Sigurna sam da će Z. Marić i sutra biti ministar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sigurna sam da će Zdravko Marić i sutra biti ministar, poručila je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, prozivajući oporbu da je zahtjevom za njegovom smjenom i cjelodnevnom raspravom u Saboru pokazala "jedno veliko politikantstvo", a Marić dobio priliku odbaciti sve ono što mu se stavlja na teret.

"Ja sam sigurna da će Zdravko Marić i sutra biti ministar, a razloge zbog čega je to tako pokazala je i današnja rasprava. U ovoj današnjoj raspravi čak i šef oporbe Bernardić zapravo nije iskoristio svoje vrijeme kako bi obrazlagao vlastitu interpelaciju, a rasprava se u puno elemenata ustvari pretvorila u jedno veliko politikanstvo. A s druge strane, kolega Marić je imao i priliku i pred hrvatskom javnosti i Saborom odbaciti sve ono što mu se stavlja na teret u ovoj interpelaciji", izjavila je Dalić za Dnevnik Nove TV..

Upitana je li sigurna u to da Marić ostaje ministar, s obzirom da iz oporbe tvrde kako imaju 77 ruku za njegov opoziv, a potrebno im je 76, odgovorila je kako ne treba špekulirati jer će sve pokazati vrijeme "i sutra će sve biti jasno".

Ne treba brinuti za stabilnost Vlade i političkog sustava

Ne misli da je Marić politički uteg Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. "Zdravko Marić je bio dobar ministar, Zdravko Marić je dobar ministar i bit će to i budućnosti. Ono što pokazuje upravo i ova rasprava, ono što pokazuje i postupanje Vlade, je da premijer i Vlada stoje iza svojih ljudi, stoje iza ljudi koji imaju rezultate, a to je upravo Zdravko Marić. Tako da je i ova rasprava ustvari jedan dodatni dokaz o vjerodostojnosti premijera i vjerodostojnosti Vlade", poručila je.

Dalić je naglasila kako ne treba brinuti za stabilnost Vlade i političkog sustava, kao jedna od bitnih osobina koje je Vlada isticala u ovim mjesecima od kada je izabrana. "Tim će putem nastaviti, a naravno, ukoliko se svi ovi događaji koji se zbivaju u političkom sustavu odviju u tom smjeru, HDZ je spreman na izbore, kao što je i sam premijer već nekoliko puta istaknuo", dodala je.

Ipak, smatra kako u ovom trenutku ne treba špekulirati o novim izborima. "Mi smo danas u raspravi o točki koju je nametnuo SDP, sutra će to biti riješeno kroz glasovanje o povjerenju ministru. Nakon toga će se raspravljati o povjerenju predsjedniku Sabora, za kojeg je skupljeno 79 potpisa protiv. Prema tome, korak po korak, polako", kazala je Martina Dalić.

Agrokorova financijska izvješća bila su revidirana, na temelju njih je dobivao kredite i izdavao obveznice

Upitana je li ministar Marić, s obzirom na njegovo iskustvo kao izvršnog direktora u Agrokoru, trebao znati da financijska izvješća tog koncerna treba uzeti s rezervom, kakve se poruke šalju iz te kompanije, te s tim upoznati premijera, ustvrdila je kako su Agrokorova izvješća u proteklom razdoblju bila revidirana, na temelju njih su financijske institucije uz vlastite analize odobravale kredite, a Agrokor je izdavao obveznice na financijskom tržištu.

"Zakon o izvanrednoj upravi omogućio je izvanrednom povjereniku uvid u stvarno poslovanje Agrokora, omogućio je prekid gomilanja problema koji su nastali u prethodnom razdoblju. Mi danas znamo da izvanredni povjerenik traži od revizora s međunarodnim iskustvom da ponovo provede reviziju za 2016., da otvori 2015. godinu. Ti će rezultati pokazati koliko su ti izvještaji pouzdani, tko je i kako u slučaju utvrđivanja nepravilnosti za to kriv i, ukoliko se to utvrdi, naravno da će se postupati prema zakonskim propisima", rekla je Dalić.

Pohvalila je prve rezultate izvanredne uprave - poslovna situacija je stabilizirana, isplaćeni su dobavljači u jednom dijelu dospjeloga duga, više od 2.000 dobavljača primilo je nakon više mjeseci čekanja jedan dio tražbina za robe i usluge, poslovanje se polako diže prema jednoj normalnoj razini, iako je pred Upravom, istaknula je, još dosta izazova.

Krediti Agrokoru ne ovise o Vladi

Upitana tko od financijskih institucija u ovom trenutku želi dati novac Agrokoru kad se ne zna hoće li Vlada opstati ili ne, Dalić je odgovorila kako posuđivanje i financijska podrška Agrokoru ne ovise o Vladi.

"I banke koje su na počeku izvanredne uprave posudile prvu likvidonosnu injekciju ustvari su to posudile temeljem strukture zakona, temeljem stabilnosti koju je donijela izvanredna uprava, temeljem prekida problema koji su se gomilali i početka rješavanja tih problema. Mi smo u Agrokoru svaki dan, krećemo se korak po korak prema razrješavanju problema koji su se tamo nagomilali, a upravo poslovanje sustava, poslovni kapacitet pojedinih kompanija je onaj najvažniji jamac da će Agrokor moći osigurati i ovu drugu financijsku injekciju, na kojoj izvanredna uprava radi", poručila je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter