Cerar tvrdi da imigranti stižu u Istru, Plenković nema saznanja

Nedavno je na sjeveru Istre postavljena žica uz granicu sa Slovenijom (M. MIJOŠEK)
Nedavno je na sjeveru Istre postavljena žica uz granicu sa Slovenijom (M. MIJOŠEK)

Slovenska agencija STA navodi kako je slovenski premijer Miro Cerar na Malti u La Valetti na neformalnom summitu lidera Europske unije posvećen srednjomeditranskoj migrantskoj ruti i budućnosti EU-a kazao da se otvorila i ruta preko Jadranskog mora do Istre. Dodao je da će Slovenija odlučno raditi na zatvaranju te nove izbjegličke rute, kao što je radila i na zatvaranju zapadnobalkanske rute preko Srbije i Hrvatske. 
 
"No, otvorena je i nova ruta - Jadranskim morem do Istre. To nije nešto što nas se ne bi direktno ticalo", naglasio je Cerar. Napomenuo je i kako u Italiju i na Maltu preko Sredozemlja pristiže najviše izbjeglica, koji inače u Sloveniju dolaze preko Italije.
 
Cerar će stoga, u današnjoj raspravi oko ograničavanja migracija na Mediteranu, posebice iz Libije u Italiju, snažno zagovarati akciju protiv krijumčara i migranata. 
 
Migracijski izazovi
 
Slovenija se, naglasio je, s migracijskim izazovima suočava na konstruktivan način i pomoći će na razne načine. "Ako bude potrebno, poslat ćemo i brod Triglav koji je već dva puta bio u Sredozemnom moru", rekao je Cerar.
 
S druge strane hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je također boravio na Malti, izjavio je da nema nikakvih saznanja o nekoj novoj "jadranskoj" ruti kojom bi migranti preko Istre ulazili u Sloveniju. 
 
"Nisam primijetio da je ikakve rasprave o nekoj novoj, nazovimo je, jadranskoj ruti, bilo danas na sastanku. Naprotiv, govorilo se o određenom povećanju broja migranata preko srednjomediteranske rute od Libije do Malte, Sicilije, Lampeduse i talijanske obale", rekao je Plenković novinarima. Zapitao se da nije možda došlo do zabune. 
 
Je li možda nesporazum?
 
"Ne znam je li tu možda riječ o nekakvom nesporazumu, možda je riječ o priljevu migranata koji preko Italije dolaze u Sloveniju, ali nikakve rasprave nije bilo, niti ja kao predsjednik Vlade imam bilo kakvih saznanja od sigurnosnih službi da postoji otvorena jadranska ruta, koja bi, po tome, pretpostavljala dolazak brodovima od Otrantskih vrata sve do Istre. Nismo to uočili za sada, niti sam primijetio da je premijer Cerar to rekao na sastanku", rekao je Plenković. 
 
Inače, o otvaranju nove izbjegličke rute preko Jadrana govorilo se još lani u ožujku kada je zatvorena balkanska ruta. Tada se strahovalo da bi takva ruta mogla ugroziti turističku sezonu, međutim srećom to se nije dogodilo. Godinu dan nakon toga, u javnosti se ponovno otvara isto pitanje. (Hina, B. B.)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter