Mamići osumnjičeni za primanje i davanje mita, utaju poreza...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskok je potvrdio da protiv Zdravka i Zorana Mamića provodi "hitne dokazne radnje" zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u kojima je osim čelnika Dinama sudjelovala i službena osoba Porezne uprave.

Ne navodeći imena "odgovornih osoba" GNK Dinama i službene osobe iz Porezne uprave Uskok je na svojoj internetskoj stranici u četvrtak prijepodne objavio da je akciju s policijom pokrenuo na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija.

U priopćenju navode da "hitne dokazne radnje" provode zbog "sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave".

Policija je u četvrtak ujutro počela pretraživati kuće braće Mamić, u potrazi za spornom dokumentacijom i dokazima koje će potražiti i u prostorijama kluba.

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić s bratom i igračima na pripremama je u Sloveniji, a njegova odvjetnica Jadranka Sloković novinarima je ispred njegove kuće na zagrebačkom Tuškancu rekla da će se Mamić vratiti u Hrvatsku. O izvidima koji su tajni nije željela govoriti.

Vijest o akciji Uskoka i policije prvi je na svojoj internetskoj stranici službeno potvrdio Dinamo. U priopćenju koje su potpisali Zdravko i Zoran Mamić stoji da je "po nalogu županijskog suda u tijeku istraga koju provodi PN USKOK".

Mamići: 'Nismo i nećemo okaljati sveto ime Dinamo'

"Cijela hrvatska javnost zna da se već godinama vrši kontrola i nadzor nad radom našeg kluba i pojedinaca u istome i ovo je još jedna u nizu takvih. Naravno da ćemo kao klub i kao pojedinci surađivati sa svim institucijama i organizacijama koje to od nas budu tražile. Ipak, moramo izraziti žaljenje što se to odvija u vrijeme i na način kada se mi nalazimo na svojim radnim mjestima odnosno na pripremama s prvom momčadi Dinama u inozemstvu, a znajući što nam se stavlja na teret ne možemo ne izraziti čuđenje odabranim izborom, načinom i vremenom vođenja postupka.

Konkretno, ono u što mi imamo uvid i što nam se stavlja na teret je apsolutno bespredmetno i iskonstruirano te smo sigurni da ćemo dokazati zakonitost naših postupaka i odluka.

Još jednom, bezuvjetno ćemo surađivati, a iako se u dosadašnjim postupcima nismo uvjerili u isto, tražimo profesionalnost i korektnost svih službi. Sigurni smo da nismo i da nećemo okaljati sveto ime Dinamo, a niti sebe osobno kao niti naše obitelji.

Nastavljamo sa svim sportskim aktivnostima i uvjeravamo naše navijače da budu mirni i spokojni te da nam čuvanjem mira pomognu da ostvarimo snove svih nas – ostvarivanje velikih europskih rezultata", stoji u priopćenju braće Mamić.

"Tako" se voli Hrvatska

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kolegama u Saboru pokazivao je mobitel na kojem se vidjela vijest da policija pretražuje kuće i stanove braće Mamić. "To je njihov, ZNA SE, način kako se 'voli' Hrvatska!", komentirao je istragu protiv Mamića putem Facebooka. "O tome baš ništa ne mogu reći, u takvim stvarima ne sudjelujem, to radi policija, sigurno postoji razlog za takvo nešto", izjavio je Ostojić za Hrvatski radio.

Mamić: Državni vrh izmišlja afere domoljubima

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nazvao je apsolutnom laži i neistinom možebitnu utaju poreza koja se, po njegovim riječima, na teret stavlja njemu i njegovu bratu, treneru Dinama Zoranu Mamiću, a za progon je optužio politički vrh koji "izmišlja afere domoljubima".

Nakon što je Uskok potvrdio da protiv braće Mamić provodi "hitne dokazne radnje" zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, u kojima je osim čelnika Dinama sudjelovala i službena osoba Porezne uprave, Zdravko Mamić se novinarima obratio na izvanrednoj konferenciji za novinare u slovenskim Moravskim Toplicama gdje su momčad Dinama i stručni stožer do nedjelje na pripremama. Mamić je u nekoliko navrata istaknuo da je riječ o političkoj namještaljci koju je naredio politički vrh - od premijera naniže te da se sve radi zbog političkih ciljeva. Ustvrdio je da je iz istupa premijera Milanovića vidljivo da se izmišljaju afere prema svima desnima i domoljubima.

"Ničija nije gorila do zore pa ni vaša neće", kazao je Mamić, dodajući da će svi odgovarati pred institucijama i budućnosti. "Operativcima" je pritom poručio da ne "izvršavaju prljave političke naloge". Rekao je da mu nije jasno zašto se sve to događa baš dok su oni na pripremama u Sloveniji, tim više što se, prema njemu dostupnim informacijama od članova obitelji i odvjetnika, Uskočka akcija odnosi na događaje od prije nekoliko godina. Smatra da se sa svim moglo pričekati do ponedjeljak kada će nakon odrađenih priprema i odigrane zadnje utakmice biti u Hrvatskoj.

Na novinarski upit planira li se ranije vratiti u Hrvatsku odgovorio je da se čuo i s policijskim službenicima i odvjetnicima te da mu nitko nije rekao da mora hitno doći u Hrvatsku. No, kaže da ne strahuje od uhićenja te da ne zna zašto bi uopće do toga i došlo jer je ovo "samo prikupljanje dokaza". Podsjetio je i da još nije otvorena istraga niti podignuta optužnica. Nije želio nagađati hoće li nakon mogućeg otvaranja istrage ili podizanja optužnice zamrznuti svoje dužnosti u Dinamu i Hrvatskom nogometnom savezu u kojem je prvi dopredsjednik.

Istaknuo je da je na to pitanje u ovom trenutku teško odgovoriti. Na novinarsko pitanje je posrijedi uzimanje provizije od prodaje Luke Modrića Mamić je odgovorio da u tom slučaju kao ni u bilo kojem drugom nije uzeo kunu provizije kao ni itko od njegove obitelji. Dodao je i da sve ovo utječe na momčad oko koje se posljednjih mjeseci stvorila sjajan atmosfera, ali da je klub spreman na sve situacije. Kaže da klub ne čine samo on i Zoran već da je on i sportski i organizacijski posložen i spreman na sve scenarije. Prozivajući premijera i aktualni politički vrh Mamić je ustvrdio da se sve radi po "staroj udbaškoj metodi - zavadi pa vladaj". Kao neposredni povod za policijsku akciju naveo je svoje nedavno gostovanju na Z1 televiziji kada je, kako ističe, objasnio kako funkcionira zlouporaba politike na primjeru izmišljene afere oko predsjednika HNS-a Davora Šukera. Tvrdi i da je slično prošao kada je ranije u medijima prozvao tadašnjeg ministra sporta Željka Jovanovića nakon čega je pritvoren, a spomenuo je i slučaj pritvaranja kada je nakon utakmice Dinama i Malmea "pokušao zaštiti navijače". U oba je slučaja, kaže, prvo pritvoren, a kasnije pravomoćno oslobođen optužbi, zaključivši da će i iz ovoga izaći jači. Mamić je kazao i da će dokazati svoju nevinost te da bi sve na kraju mogao "politički kapitalizirati" i postati premijer ili predsjednik države. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter