Boris Miletić o novim ministrima i premijeru

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u Hrvatskom saboru, tijekom rasprave o kabinetu Tihomira Oreškovića, kako IDS neće podržati Vladu desnog centra jer su ideološke i svjetonazorske razlike prevelike. Sa saborskim zastupnikom i predsjednikom IDS-a Miletićem razgovarali smo o novom premijeru i prvim mjerama nove izvršne vlasti u petak poslije podne.

- Kako komentirate predstavljanje ciljeva Vlade u Hrvatskom saboru?

- Mislim da je gospodin Orešković dobro detektirao probleme hrvatskog gospodarstva i izazove pred nama. To je, međutim, najlakši dio posla i vjerujem da se svi mogu složiti s ovakvim ciljevima. Za ozbiljan komentar treba pričekati prve korake nove Vlade i kakve konkretne mjere predlaže za rješavanje problema našeg društva. Drago mi je što je gospodin Orešković istaknuo da stavljanje u funkciju neiskorištene državne imovine vodi prema gospodarskom oporavku i time neposredno stavio decentralizaciju u jednu od svojih pet ključnih mjera. Mi u IDS-u o tome govorimo već 25 godina. Međutim, premijer Orešković uskoro će uvidjeti da se to ne može napraviti ako se zadrži postojeća situacija u kojoj dvjesto ljudi u Zagrebu upravlja državnom imovinom od Vukovara do Dubrovnika i Istre. Zbog toga je potrebno promijeniti zakone kojima će se provesti decentralizacija i kojima će se ovlasti spustiti na lokalnu razinu, uz jasne procedure, ograničenja i kontrole.

- Kakav je dojam na vas ostavio Tihomir Orešković svojim ponašanjem u sabornici i činjenicom da je ignorirao zastupnike i njihova pitanja?

- Očekivao smo veću otvorenost prema Saboru. Mislim da se nije sasvim snašao. Međutim, ono što me najviše brine je to što Tihomir Orešković za ministre imenovao ljude koje uopće ne poznaje. U svakom slučaju, rano je još za suditi. Nadam se da zna što radi i da će u budućnosti Sabor imati veću ulogu. O tome će ovisiti snaga naše demokracije.

- Kako komentirate nove ministre kulture i branitelja?

- Izjave koje su proteklih tjedana donosili mediji o ovim ministrima ne zvuče nimalo ohrabrujuće. Čuli smo proteklih dana da se dovodi u pitanje pravo žena na izbor, da se prijeti udarom na civilni sektor i da se sprema lov na vještice kroz uvođenje nekakvih registara izdajnika. Upravo sam zbog toga u Saboru uputio apel mandataru Oreškoviću da ne dozvoli da se dovode u pitanje ljudske slobode te da nastavi njegovati multikulturalnost i štititi prava svih manjina. Sve drugo vodi nas nazad u ponor devedesetih godina iz kojeg se Hrvatska teškom mukom iščupala. Uputio sam apel i budućim ministrima da ne budu zarobljenici povijesti i primitivizma, kako ne bismo svoju djecu vraćali u mrak isključivosti i besmislenih rasprava o '90-ima ili još gore '40-ima. Moramo se potruditi svi skupa odgajati kozmopolitsku, otvorenu i tolerantnu generaciju koja ne mora brinuti o elementarnoj egzistenciji. Hrvatska je na putu da postane istinski moderna, uređena i napredna europska država i to se ne smije dovoditi u pitanje.

- Istarski poduzetnik Anton Kliman preuzima resor ministra turizma. Kako to komentirate?

- Dobar je znak što ministar turizma dolazi iz najturističkije regije Istre. No, za ozbiljan komentar valja svakako pričekati prve mjere novog ministra i vidjeti hoće li i u kojoj mjeri nastaviti s implementacijom strategije turizma. Novom ministru ostavili smo resor turizma u odličnom stanju, a rezultati koje smo postigli su vrlo opipljivi i impresivni. Spomenut ću samo onaj najsvježiji – rekordna turistička sezona 2015. i porast broja dolazaka od preko 8 posto. Od novog ministra turizma očekujemo da takav rezultat barem zadrži.

- Ima li u IDS-u zabrinutosti zbog ljudskih i manjinskih prava, te mogućeg izostanka decentralizacije zemlje?

- Gospodin Orešković je čovjek koji se razumije u brojke pa će znati prepoznati razliku između najrazvijenijih zemalja u kojima 25 posto prihoda ostaje na lokalnom nivou i Hrvatske u kojoj se tek deset posto sredstava raspoređuje na sve jedinice lokalne samouprave dok čak 90 posto odlazi u centralnu blagajnu. Hrvatsku je potrebno decentralizirati i vjerujem da je to jasno svima, pa i novoj Vladi. S druge strane, najoštrije ćemo se usprotiviti svakom pokušaju nove Vlade da se Hrvatska dodatno centralizira ili pak srozavanju civilizacijskih standarda koji su uspostavljeni u Hrvatskoj posljednjih godina. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter